NETTARKIV

Sterke resultater for Yara

Truls Tunmo
25. okt. 2007 - 11:38

Yara International ASA kunne nylig legge frem sterke resultater for tredje kvartal. Årsaken er høyere gjødselmarginer, økt salg av miljøprodukter og en sterk produksjon.

Driftsresultatet for tredje kvartal var 1101 millioner kroner sammenlignet med 1149 millioner kroner i fjor. Yaras resultat etter skatt i tredje kvartal i fjor inkluderte en gevinst på salg av ammoniakkskip på 832 millioner kroner. Resultatet inklusive finansinntekter etter skatt i tredje kvartal ble på 1,5 milliarder kroner tilsvarende 5,10 kroner pr. aksje. EBITDA (brutto kontantstrøm) var 1901 millioner kroner sammenlignet med 1947 millioner kroner forrige år.Billigere elmotorer

Svenske forskere har utviklet et formbart materiale, som gjør det mulig å fjerne såpass mange produksjonsledd i framstillingen av elmotorer at prisen halveres. En blanding av jernpulver og plastikk gir håp om billigere elmotorer i framtiden. Ifølge forskerne kan de fjerne de fleste av produksjonsleddene ved å støpe seg ut av problemet og samtidig spare halvparten av produksjonskostnadene.

I de tradisjonelle elmotorene er det magnetisk ledende materialet normalt bygget opp av tynne, jernlaminerte plater. Dette er en komplisert produksjon med mange smådeler. Men ved å tilføre legert jernpulver i en plastikkmasse og deretter la materialet gå gjennom en sentrifugeringsprosess så jernpulveret presses sammen og pakkes veldig kompakt, oppnås et formbart materiale. Dette er lettere å bearbeide enn laminerte plater, skriver ingeniøren.dk.

Virtuell sveising

For første gang i Norge ble virtuell sveising nylig demonstrert ved Høgskolen i Sør-Trøndelag sammen med Norsk Sveiseteknisk Forbund.

Ved å bruke en nyutviklet sveisesimulator fra Frankrike (en spin-off fra utviklingen av Airbus A380), kan sveiserne nå ta i bruk virtuelle treningsteknologier i sin sveiseopplæring. Den nye teknologien leder til at bedrifter og yrkesskoler i stor grad kan redusere materialkostnadene under sveisetrening. Samtidig forbedres både kvaliteten og kvantiteten på opplæringsprosessene.

Industrikalender

NOVEMBER

06. IA-samling Hamar. Siden 2002 har Norsk Industri arrangert IA-nettverkssamlinger for medlemsbedriftene for å bidra til økt kompetanse om et mer inkluderende arbeidsliv.

06.-07. Verftskonferansen 2007 Ålesund. Næringsminister Dag Terje Andersen åpner konferansen på Rica Parken Hotell. Foredragsholderne vil berøre sentrale bransjetema som miljø, marked og teknologiløsninger.

13.-14. Kjemikaliedagene 2007 Oslo. Årets temaer er debatt rundt Polåret 2007, styrket satsing på kjemikalier, kjemikalieeksponering, EØS-avtalen, REACH og nanoteknologi.

14.-15. OEE Oslo. NFA arrangerer for fjerde året på rad brukerforum om effektiviseringsverktøyet OEE sammen med Norsk Industri og NFV.

28.-29. Robotkurs Grimstad. Måler er å gi deltakerne kunnskaper innen blant annet programmeringsspråket RAPID for ABB- roboter, kalibrering av verktøy og koordinatsystemer ved bruk av kvaternioner, anvendelse av 3D verktøyet Robotstudio og simulering av produksjonslinje. NFA arrangerer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.