ARBEIDSLIV

Sterk Tekna-motstand

Claude Olsen
6. juni 2003 - 08:14

Hovedstyret i NIF har bestemt seg. Foreningen skal hete Tekna.

Valget er gjort etter en lengre prosess der fem navn var med i finalen - Tekna, Agrippa, Kepler, Realistene og Teknologene. Forslaget til navneendring blir lagt frem på representantskapsmøtet 13. juni. Da blir det ball!

Tillitsvalgte i Midt-Norge er misfornøyde med måten ledelsen i foreningen har kjørt navnesaken på.

Kritikerne mener hovedstyret burde ha sjekket hva medlemmene mener før det legger frem saken til behandling på representantskapsmøtet.

Nå har NIF i Trondheim og Nord-Trøndelag tatt skjeen i egen hånd og gjennomført en meningsmåling blant egne medlemmer. Oslo avdeling gjennomfører en tilsvarende meningsmåling i disse dager.

Mange kommentarer

NIF i Midt-Norge sendte e-post til sine 6569 medlemmer og oppfordret dem til å delta i en meningsmåling om navnevalget.

39 prosent eller 2554 svarte på undersøkelsen som ble gjennomført på internett Av disse var rundt 40 prosent studenter, som tilsvarer studentandelen i Midt-Norge.

Over halvparten av de som svarte, 54 prosent, ønsket å beholde det nåværende navnet Norske Sivilingeniørers Forening forkortet NIF. Bare 17 prosent svarte nei til å beholde navnet, men hele 29 prosent bryr seg ikke om hva foreningen heter.

Dersom navnet først skal skiftes, er Tekna det klart foretrukne blant de foreslåtte alternativene. Men nesten en tredel vil ha et annet navn der ordet "sivilingeniør" inngår. Det er også mange som ikke vet hva de vil eller som ønsker et helt annet navn.

Det oppsiktsvekkende i undersøkelsen er hvor mange som skrev kommentarer om saken, flere hundre. Gjennomgangsmelodien i kommentarene er at mange medlemmer ikke forstår hvorfor NIF skal bruke så mye ressurser på en navneendring som de ser som unødvendig. Og dersom navnet først skal endres, liker de ikke det foreslåtte navnet Tekna.

Men det kommer også frem at de som er utdannet til sivilingeniør eller er i ferd med å bli det, gjerne vil beholde eksklusiviteten med en slik tittel.

Leder for Trondheim avdeling, Trude Sundset, erkjenner at undersøkelsen kan misbrukes siden en person kan gå inn flere ganger. Men ettersom deltagerantallet er så høyt, mener hun at det ikke vil være utslagsgivende.

Hun tar undersøkelsen som en bekreftelse på at det var feil av hovedstyret å ikke lytte til grasrota før det bestemte seg for nytt navn.

Likevel er ikke navnesaken det som engasjerer grasrota mest: Under halvparten av medlemmene i hennes region ønsker en uravstemning om navnesaken (46 prosent).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.