NETTARKIV

Sterk styringga uttelling

16. mai 2001 - 13:35

Den 23. oktober 2000 klokken 17.37 startet Tinfos Øye smelteverk en ny smelteovn. Prosjektet kom i land tre måneder foran tidsplanen, og over 30 prosent under budsjettet. Den viktigste grunnen til at prosjektet ble spesielt vellykket, var en tidlig og ekstremt grundig oppfølging av leverandørene, ifølge Dag Tjøm, som sammen med Arvid Eid og Alf Magne Ubostad har vært prosjektleder og byggeleder for ovnen.

– Ingenting er bedre enn en god start. Oppfølging på byggeplassen er en selvfølge, men det hjelper lite hvis varene ikke kommer, sier Tjøm.

I en periode på seks måneder besøkte prosjektlederne leverandører hver eneste uke. Under besøkene så de på tegninger, diskuterte løsninger og fikk direkte kontakt med folkene som var involvert i prosjektet.

– Vi oppnådde resultater for hver eneste visitt. I en hektisk hverdag med knallhard prioritering påbegynnes arbeidet ofte i tolvte time. Selv om leverandørene kunne si på telefonen at tegningene var nesten ferdige, så vi ved personlig frammøte at de ofte var laget dagen før vi besøkte dem, forteller Tjøm.

Få detaljer

Tjøm og Eid nevner flere faktorer som bidro til å gjøre prosjektet til en suksess: Forespørslene var lite detaljspesifikke; det ble bedt om ytelser som kunne gjøre den foreskrevne jobben. Leverandøren fikk gehør for gode ideer. Kontraktene ble gitt til dem som hadde lang erfaring, riktig teknisk bakgrunn og gunstig pris. I kontraktforhandlingene ble totalansvaret lagt på leverandørene.

–Vi gjorde pre-engineeringen selv. Ansvaret for detaljprosjekteringen overlot vi til leverandørene. Alt ble lagt til rette for at de skulle få jobbe effektivt. Samarbeid mellom leverandørene var kontaktsforpliktet. De måtte tilpasse seg hverandre og følge prosjektets naturlige framdrift. Vi la også stor vekt på motivering, sier Eid.

Tett kontakt med brukerne hadde også en positiv effekt. Metallurger, driftspersonale og folk fra elektroavdelingen fikk gi innspill slik at ovnen ble slik de ønsker at den skal være.

Rekordproduksjon

Øking av produksjonskapasiteten er årsaken til at Øye Smelteverk har bygd den nye ovnen. Smelteverket lager metaller som selger bra og oppnår høye priser for tiden. Markedet for silikonmangan er på vei oppover. Med den nye ovnen vil den årlige omsetningen øke fra rundt 500 millioner kroner til over 750 millioner kroner.

Flere ovner?

I tillegg til selve ovnen omfatter arbeidene råvare- og vektanlegg, samt et eget anlegg for sentralnettilknytning av elektrisk kraft. Anlegget er også dimensjonert og klargjort for en ovn nummer fire. For tiden pågår en utredning om denne skal bygges.

Aker Elektro hadde for første gang en totalleveranse på elektro- og automatiseringsinstallasjoner til et smelteverk. Leveransen omfattet prosjektering, utstyrsleveranse, installering, testing og oppstart av alle høyspent-, lavspent- og prosesskontrollanlegg.

– Det har gått bra. Vi har bare gjort noen tekniske korrigeringer som ikke har gått ut over produksjonen, sier Dag Tjøm.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.