IKT

Sterk og vakker Apple

Det er snart to år siden Apple lanserte sitt nye operativsystem; OS X, der X-en sto for romertall 10. Selv om det nye Unix-baserte var langt bedre enn det Apple hadde fra før, manglet det mye i funksjonalitet og ytelse.

Med versjon 10.2, med tilnavnet Jaguar, er hullene tettet. Operativsystemet starter mye raskere og har vesentlig bedre ytelse enn forgjengerne. Nå vil Apple friste Windows-brukere over til eplehagen.

Et vesentlig ankepunkt mot Macintosh i blandede miljøer har vært problemene med å bruke denne plattformen som klient i miljø med PC-servere. Det problemet er fjernet og Mac-ene får tilgang til miljøet omtrent som en vanlig PC.

En ny, sterkt forbedret utgave av Apples e-postprogram kan snakke med Microsoft Exchange Server, noe som er nødvendig i mange PC-miljøer. Dette programmet har også fått et nytt avansert søppelfilter, som skal spare brukerne for uønsket e-post.

Selv om forskjellen mellom OS X og Windows XP neppe er særlig stor når det kommer til egenskaper, vil nok de fleste PC-brukere være enige i at Apple har et klart forsprang i utseende. Fotorealistiske ikoner, vinduer med skygger, børstet aluminium-look og transparens er elementer de fleste PC-brukere ville sette pris på. Om det er nok til å konvertere de store massene, er nok tvilsomt, men Apples håp er nok å jafse til seg en del tvilere i randsonen.

Flere programmer

Apple krydrer nå det nye operativsystemet med mer programvare. En av nyhetene er iChat, en AOL-kompatibel Instant Messenger. Den kan ikke skilte med like mye funksjonalitet som Windows Messenger, men den slår konkurrenten ned i støvlene på grensesnittsiden.

Apple var tidlig ute med sin spesielle søketeknologi Sherlock. Versjon 3, som nå lanseres har søkeegenskaper som overgår det meste og kan saumfare alt fra egen harddisk til hele internett. Sherlock bruker en rekke andre søkemotorer samtidig.

Vil du erstatte tastaturet med håndskrift, kan du glede deg over InkWell-programmet som tolker håndskrift, men ikke prøv å skrive på norsk. Det virker bare med de store språkgruppene. Nylig lanserte Apple også iCal, et kalenderprogram som fritt kan lastes ned fra nettet.

Viser blåtenner

Apple har alltid vært kjent for å integrere avansert funksjonalitet inn i operativsystemet. I versjon 10.2 er Bluetooth integrert på en imponerende måte. Har du en Bluetooth-utstyrt Mac, vil adressekortet til den som ringer deg på din Bluetooth-kapable mobiltelefon dukke opp på skjermen. Passer det ikke å svare, kan du dirigere vedkommende direkte til telefonsvareren, eller du kan svare med en SMS som du skriver direkte på tastaturet.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.