ARBEIDSLIV

Sterk giftøkning i spedbarn

17. sep. 2001 - 06:25

– Det er en foruroligende utvikling. Hvis ikke bruken av bromerte flammehemmere som PBDE reduseres, vil vi nå PCB-nivå om ti års tid, sier forskningssjef Georg Becher ved Statens Institutt for Folkehelse (Folkehelsa) til tekblad.no.

Ny undersøkelse

Folkehelsa har nylig gjort ferdig en undersøkelse av utviklingen av PBDE-konsentrasjonen i blodet til nordmenn i perioden 1977-1998. Resultatene viser en gjennomsnittlig økning på 600 prosent i løpet av 22 år. Økningen i blodet på spedbarn er to og en halv gang høyere enn i blodet til ungdom og voksne.

Konsentrasjonen av andre sammenlignbare miljøgifter som PCB og DDT er redusert i samme tidsperiode.

– Bromerte flammehemmere ligner på PCB både miljømessig og toksiologisk, sier Becher.

Påvirker forplantningsevnen

Bekcer mener at PBDE kan ha flere alvorlige helsemessige skadevirkninger. Stoffet har en hormonhermende effekt og kan påvirke blant annet reproduksjonsevnen. Dyreforsøk viser at læreevnen også påvirkes.

Den høyere konsentrasjonen i spedbarn kan skyldes morsmelken. Svenske undersøkelser har tidligere påvist en økning av enkelte PBDE-er i morsmelk på 50 ganger fra 1972 til 1997. Fra 1997 til 2000 har nivået gått noe ned igjen.

Svært høye konsentrasjoner av PBDE er målt i lever fra lake i Mjøsa og i arktisk røye fra Ellasjøen på Bjørnøya. Nylig utførte analyser av PBDE i ørret i 13 forskjellige norske innsjøer viste lave konsentrasjoner.

Via mat og kontorutstyr

Mennesker får hovedsakelig stoffene inn med maten. I tillegg kan vi få giften i oss i arbeidsmiljø og hjem hvor bromerte flammehevere kan lekke ut fra datamaskiner, fjernsynsapparater og annet elektronisk utstyr. PBDE blandes inn i plastmaterialer og elektroniske krestkort for å minske brannfaren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.