MENINGER

Stem smart!

Eller blir det den mest populære lokalpolitikeren uansett partifarge? Uansett hvem som vinner, vil et fåtall av kommunens innbyggere ha stemt på ham eller henne. Valgdeltagelsen blir trolig dårligere enn noensinne.

Når valgstyrene gjør opp status etter valget, bør nye måter å avgi stemme på stå høyt på agendaen. For det er mer enn manglende interesse for politikerne som holder folk borte fra valgurnene.

Alle nordmenn har i dag mobiltelefon. Nesten alle kan bruke SMS. Her har politikerne en ny kanal for å få reaksjoner fra folket på. SMS er for primitiv til å brukes i kommunevalg der kumulering og stryking er viktig for lokaldemokratiet. Men neste generasjon mobiltelefon vil gi andre muligheter.

Atskillig mer praktisk er stemming via internett. Oppdal, Bykle og Larvik har innført stemmegivning via datamaskin. Men ordningen er bare halvveis. De stemmeberettigede må fortsatt møte opp i valglokalet (se artikkel i TU nr. 29/03 eller på tu.no).Valgloven hindrer valg fra andre geografiske steder enn i godkjente valglokaler.

Det er i prinsippet ingen forskjell på å stemme fra sin hjemme-PC, PC-en på jobben eller en PC i valglokalet. Alle steder er det identifiseringen som er nøkkelen. Den som skal stemme, må kunne dokumentere at hun er den hun hevder å være og at hun er stemmeberettiget. Stortinget bør derfor bruke tiden frem til neste valg til å oppdatere loven slik at fremsynte kommuner kan sette i gang prøveordninger med valg over internett.

At det er fremtiden, er det ingen tvil om. Det gikk veldig bra med de videregående skolene som tillot elevene å stemme elektronisk. Alle ungdommer og mesteparten av den øvrige befolkningen er fortrolige med internett. Stemmegivning over internett burde derfor om noen år være like vanlig som i et valglokale. Da blir det også enklere og billigere å gjennomføre forhåndsavstemningene.

Etter de tradisjonelle klagene over dårlig oppslutning til valget, må ny teknologi for å avgi stemme stå høyt på den politiske dagsordenen.

Internett vil gjøre det enklere å stemme

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.