NYETEKNOLOGIER

Stem frem Årets ingeniørbragd 2006

Truls Tunmo
8. nov. 2006 - 07:05

Vi frister med flotte premier til de som er med på avstemmingen, og plukker ut tre vinnere. Hovedpremiene er en Sony Ericsson M600 mobiltelefon, en Logitech universal fjernkontroll og et iPod høyttalersett.

Her kan du stemme!

I år er det ni kandidater å velge mellom, og 15. desember blir vinneren avslørt på tu.no og i Teknisk Ukeblad nr. 4006.

De ni kandidatene er:



1 – Ormen Lange – et unikt undervannsarbeid! Spenningen rundt Ormen Lange-utbyggingen har alltid vært undervannsarbeidene. Det er konstruert et undervannsanlegg bestående av to brønnrammer, hver med plass til åtte brønner på 13” hver. Dette er verdens største undervannsbrønner for gass.



2 – Veidekke og Operakjelleren ble tett med leire som holder vannet unna – 13 meter under havet.



3 – Nacre utviklet Quitpro – en kombinasjon av hørselvern og hørselforsterkningssystem i et kommunikasjonshodesett tilknyttet et radiosamband. Dette har medført en kontrakt med US Marines til en verdi av over 200 millioner kroner.



4 – Defa har utviklet en ny kupèvarmer for biler og et startur som kan fjernstyre denne. Nyvinningen er hele 67 prosent mindre enn tidligere Defa-varmere, men gir samme effekt.



5 – Sevan Marine har konstruert en rigg som både kan brukes til flytende produksjon av olje og gass, og til boring og andre applikasjoner hvor det trengs en flytende rigg.



6 – Odim har med ABCS (Automatic Bulkhose Connection System) utviklet en automatisk slangetilkobling som reduserer ulykkesrisikoen på offshorefartøyer.



7 – Ocas har utviklet en solcelledrevet radar som gir fly beskjed over radio om at de nærmer seg et hinder, og dermed unngår ulykker!



8 – Tomax har med sin mekaniske enhet som kontinuerlig kontrollerer dreiemomentet under boreoperasjoner, bragt boreteknologien flere hakk fremover. Borekronene øker sin levetid, og borehastigheten stigermed over 40 prosent i forhold til tradisjonell teknologi.



9 – Nexans konstruerte Spider, en kraftig undervannsgraver som er i stand til å planere en trasé for blant annet produksjonsrør på havdyp ned mot 1000 meter.

Her kan du stemme!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.