E18 GRIMSTAD-KRISTIANSAND

Store steinblokker på E18 ved Lillesand: Veien vil være stengt i flere dager

E18 ved Lillesand vil trolig bli stengt i vestgående retning ut uka etter raset som gikk over veien mandag morgen.

Et stort steinras har gått over E18 mellom Kvernåstunnelen og avkjøringen til Birkeland ved Lillesand.
Et stort steinras har gått over E18 mellom Kvernåstunnelen og avkjøringen til Birkeland ved Lillesand. Foto: Thor Søndenaa/Veier 24
Thor Søndenaa
27. mars 2023 - 13:42

Et større flak løsnet og sendte steinblokker på flere tonn ned i vestre løp på E18 mandag morgen. Politi og brannvesen kom raskt tilstede. Heldigvis kunne de ikke finne at noen veifarende var tatt av raset. De fikk også kontakt med en bilist som hadde sett at raset gikk.

Om noen hadde blitt truffet, kunne det blitt svært alvorlig.

Et steinflak hadde løsnet

I en skjæring hadde et større steinflak løsnet og glidd ned og sperret de to kjørefeltene i vestgående retning. Fjellet var sikret i nedkant av flaket som løsnet. Men det var ikke tilstrekkelig til å stå imot da fjellmassene løsnet. Alle priser seg lykkelige over at ingen ble truffet av steinmassene.

Tidligere OPS-prosjekt

E18 mellom Grimstad og Kristiansand er et OPS-prosjekt og ble åpnet i 2009. Driftsperioden løper i 25 år, fram til 2034. Agder OPS Veiselskap AS mottar en årlig avtalt godtgjørelse fra Vegdirektoratet i driftsperioden.

Daglig leder i Agder OPS Vegselskap, Trond Heia. <i>Foto:   Thor Søndenaa/Veier 24</i>
Daglig leder i Agder OPS Vegselskap, Trond Heia. Foto:   Thor Søndenaa/Veier 24

– Vi har regelmessige kontroller av hele strekningen. Siste hovedkontroll på rasstedet var i 2021. Senere har det også vært ytterligere en kontroll på stedet. Dessverre har det ikke vært mulig å forutse dette raset, sier daglig leder i Agder OPS Veiselskap, Trond Heia, til Veier24.

Stengt ut uka

Trafikken ble umiddelbart loset over på gamle E18 gjennom Lillesand. Da Veier24 var på rasstedet, ble det arbeidet med å åpne for trafikk i østgående løp som ikke var rammet av steinmassene. Geologer var allerede i arbeid oppe i fjellsiden. De ønsket ikke å uttale seg om noe til media.

– Å fjerne steinmassene går raskt. Men i etterkant må det sikres. Omfanget på sikringsarbeidet er ikke klart, men det vil ta noe tid, sier Heia. Han presiserer at det skal være helt trygt å kjøre der når trafikken settes på igjen.

– Målet er å få åpnet vestgående løp i slutten av uka, uten at vi kan love noe.

Raset har gått ved avkjøringen til Birkeland ved Lillesand. <i>Foto:  Tor Erik Schrøder/NTB</i>
Raset har gått ved avkjøringen til Birkeland ved Lillesand. Foto:  Tor Erik Schrøder/NTB
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.