BYGG

Steinkjer: Kvinner negative til høyhus, menn bygger gjerne i høyden

Digital innlevering av høringsuttalelser sentrumstomt i Steinkjer gir noen artige utslag, skriver Trønder-Avisa.

En høringsrunde i Steinkjer kommune om nytt høyhus i byens sentrum ga inntrykk av klare kjønnsforskjeller.
En høringsrunde i Steinkjer kommune om nytt høyhus i byens sentrum ga inntrykk av klare kjønnsforskjeller. Foto: Shutterstock
Heidi SævoldHeidi SævoldJournalist
20. jan. 2019 - 11:16

O2-tomta i Steinkjer sentrum skal reguleres, og har i den forbindelse tatt imot høringsuttalelser digitalt. Innspillene viste en tydelig forskjell mellom kvinner og menn, skriver Trønder-Avisa.

Det kom inn mellom 25 og 30 høringsuttalelsene etter den varslede reguleringen. Ingen av de åtte kvinnene som hadde svart, ønsket høyhuset velkommen, mens flertallet av de mannlige gjerne ville tenke i høyden, skriver avisa.

«Ødeleggende for byen»

I fjor startet Steinkjer kommune arbeidet med reguleringsplan for Ogndalsvegen 2 i Steinkjer sentrum. Det gamle bygget på seks etasjer skal rives, og i november skrev Steinkjer-avisa at det er foreslått inntil 12 etasjer i det nye bygget på tomta, som kan bli et nytt Fylkets Hus.

«Unngå høyhus!!!», «ødeleggende for byen», «bryter med byggeskikk og arkitektur», «en diger blokk midt i dette? nei takk» er innholdene i noen av de kvinnelige uttalelsene. En av de kvinnelige respondentene sier også til Trønder-Avisa at det foreslåtte høyhuset vil ødelegge helhetsinntrykket av byen.

- Jo høyere jo bedre!, sier Steinar Megård, innehaver av en sportsbutikk i nabokvartalet til tomten, til Trønder-Avisa, og legger til at kantine eller restaurant på toppen hadde vært kult. Han mener det viktigste er at kommunen sikrer gode parkeringsmuligheter i området. 

Væpnet politi utenfor Stortinget
Les også

Bombetrusler mot Stortinget – har kontroll på mistenkt

Ikke (helt) representativt

Trønder-avisa siterer Plan- og utredningstjenesten på at utvalget er for lite til å fastslå at kjønnsforskjellene er representative, men viser også til lignende resultater på spørreundersøkelser i andre byer:

I Tromsø svarte 1000 personer på avisen Nordlys sin undersøkelse om fortetting og høyhus i Tromsø sentrum. Blant motstanderne av høyhus i byens sentrum var kun 38,1 prosent menn, mens hele 60,5 prosent av kvinnene var i mot. Og da Drammens Tidene publiserte en forbrukerundersøkelse om det samme (utført at InFact) ville tre ganger flere menn enn kvinner ha høyhus i sentrum av Drammen.

Stedsaktivist Erling Okkenhaug sier til Trønder-Avisa at han kjenner til problematikken og mener det finnes et enkelt svar:

– Gutter bygger Lego i høyden, jenter i bredden. Freud ville hatt et lynsvar: Hvordan vise potens. 

Oslo lufthavn er kåret til Europas beste flyplass i kategorien 25–40 millioner passasjerer årlig.
Les også

Fersk kåring: Oslo lufthavn er best i Europa

Andre tegn av kjønnsforskjeller finnes også i Klimaundersøkelsen til Oslo kommune for de to siste årene, der kvinner viser tydelig høyere motivasjon til å endre atferd for å redusere egne utslipp. De støtter også, i større grad enn menn, byens klimaambisjoner.

Denne endringsviljen er imidlertid ikke i full overenstemmelse med høringssvarene fra Steinkjer. 

TU Bygg har vært i kontakt med Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved UIO, men noen kommentar har foreløpig latt vente på seg. 

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram og statsminister Jonas Gahr Støre. Bildet er tatt i forbindelse med stortingsmeldingen om Nansen-programmet for Ukraina.
Les også

Omgjør Andøya-nedleggelse

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.