KLIMA

Steinar Lem er død

Steinar Lem i Fremtiden i våre hender døde i natt, 57 år gammel.
Steinar Lem i Fremtiden i våre hender døde i natt, 57 år gammel. Bilde: Lillian Jonassen\FIVH
29. apr. 2009 - 13:41

Den tidligere talsmannen for organisasjonen Framtiden i våre hender døde av kreft sent om kvelden 28. april.

– Steinar Lems død er et tungt tap for Framtiden i våre hender. Vi har mistet en trofast venn og en fargerik kollega. Hans utrettelige engasjement gjennom skrift og tale for verdens undertrykte og for naturen har inspirert mange. Den norske samfunnsdebatten har mistet en sterk og tydelig stemme, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender til NTB.

Skarp

Lem vil bli husket som den skarpe stemmen som korrigerte og kom med velmenende råd til norske politikere om miljøpolitikk og forestående klimaproblemer.

Lem var negativ til de stadige målene om økonomisk vekst og var av den klare oppfatning at de dype, økonomiske forskjellene mellom den rike og den fattige verden måtte utjevnes.

Ett av virkemidlene, mente Lem, var økte bistandsmidler til den fattige delen av verden.

Fornektelse

Helt siden midten av 70-tallet engasjerte Lem seg i Framtiden i våre hender. Han var aldri redd for å uttrykke sine meninger, ofte radikale politiske uttalelser, som ikke alltid gikk hjem hos mannen i gata.

At han tok til orde for markant høyere bensinpriser og økt skattetrykk, var ikke på noen måte samlende oppfatninger i en tid da de politiske partiene var på stemmefiske med de omvendte virkemidlene.

Lem kritiserte flere ganger partiene for deres fornektelse av miljøproblemene. Han mente det allerede var bevist at de var menneskeskapte og en svært alvorlig trussel for framtiden.

Fikk debutantpris

Også som forfatter utmerket Lem seg. I 1973 ga han ut tekstsamlingen «Signaler», et verk han fikk Tarjei Vesaas debutantpris for. Han har skrevet fire skjønnlitterære og tre faglitterære bøker.

Den siste boka han skrev, «Det lille livet», kom ut i 2005. Der skriver han blant annet om sitt endrede syn på norske EU-medlemskap.

I 1994 var han sterkt engasjert på nei-siden under EU-avstemningen, men snudde siden med den begrunnelsen at EU hadde ført en bedre miljø- og solidaritetspolitikk enn det som var tilfelle i Norge.

Steinar Lem etterlater seg kone og to barn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.