KRAFT

Statvind finnes allerede

UNØDVENDIG: Statkraft mener at det finnes nok aktører til å utvikle den vindkraften som etterspørs.
UNØDVENDIG: Statkraft mener at det finnes nok aktører til å utvikle den vindkraften som etterspørs. Bilde: Colourbox
Mona Sprenger
30. mars 2009 - 12:38

– Det finnes allerede et statlig selskap som har en betydelig vindsatsing for Norge. Selskapet heter Statkraft og er heleid av staten, sier Knut Fjerdingstad, pressetalsmann i Statkraft.

Senterpartiet vil opprette et ”Statvind” som skal være en motor i forskning, utvikling og kommersialisering av vindkraft på land og til havs.

– Hvis man skal følge alminnelig markedsprinsipper, så er det vel nok aktører i Norge som kan utvikle den vindkraften som etterspørres, mener Fjerdingstad.

God kompetanse

Allerede i 1997 vedtok Statkraft å inkludere vindkraft som en del av selskapets portefølje og igangsette prosjektutvikling. Statkrafts mål er å utvikle 2,25 TWh vindkraft i Norge og 2,5 TWh utenfor Norge innen 2015.

– Når det gjelder i forhold til å utvikle offshore vindkraft, så er vi veldig positive til det. Og vi mener at vi i Norge er i ferd med å bygge opp god kompetanse på vindkraft. Vi har også et annet stort selskap, som er vant til å operere offshore, som er statlig. Nemlig Statoil, sier Fjerdingstad.

Merkelig

Styret i Statkraft sendte i februar brev til Brustad om at de ville ha mer penger, blant annet for å øke vindkraftproduksjonen i Norge.

I brevet skriver Statkraft: "Styret vurderer at det samlede behovet for egenkapital på 27 milliarder kroner frem til 2015 vil møtes gjennom kombinasjonen av et utbyttenivå på ca. 70 prosent og styrket egenkapital nå på 8 milliarder kroner."

– Det er frustrerende at eierne tar et så stort utbytte av selskapet. Det blir feil, hvis man ønsker å utvikle selskapets fornybare satsing, sier Odd Vanvik, konserntillitsvalgt i Statkraft, som synes Senterpartiets forslag om et eget Statvind er litt merkelig.

– Det kommer mye løye ut at et landsmøte, sier Vanvik, som mener at viss man først skal subsidiere vindkraft så kan Senterpartiet like godt gjøre det innenfor Statkrafts satsing på vindkraft.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.