KRAFT

Status quo i Midt-Norge

ALVORLIG: Statsråd Terje Riis-Johansen beskirver kraftsituasjonen i Midt-Norge som svært alvorlig, og tar æren for svenskenes oppgradering.
ALVORLIG: Statsråd Terje Riis-Johansen beskirver kraftsituasjonen i Midt-Norge som svært alvorlig, og tar æren for svenskenes oppgradering. Bilde: Scanpix
Mona Sprenger
26. mars 2010 - 12:30

Statnett har gitt klar beskjed; hvis de skal komme i gang med byggingen av nye kraftlinjer må de ha klarsignal fra regjeringen før påske. Både kraftlinjen Ørskog-Fardal og Sima-Samnanger ligger til behandling i departementet.

Les også: Deadline for Sima-Samnanger

Midt-Norge er i dag avhengig av import fra Sverige. I vinter har mange av de svenske atomkraftverkene vært ute av drift, noe som har gitt høye strømpriser i Midt-Norge. Den nye kraftlinjen Ørskog- Fardal vil derimot gjøre regionen mindre avhengig av svensk import.

Lover ny kraft, men vil utrede

Men statsråden hadde ingen ny kraftlinjen med seg i sekken i dag, da han besøkte Midt-Norge.

Olje- og energidepartementet har sendt ut en pressemelding med overskriften ” Ny kraft til Midt-Norge”. Her sier Terje Riis-Johansen at prisnivået på strøm denne vinteren har vært uakseptabelt høyt i det nordiske markedet.

– De store svingningene og variasjonen i pris mellom landsdelene har vært uholdbar, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, som vil utarbeide en fullstendig rapport om vinterens kraftsituasjon og alle relevante forhold knyttet til kraftmarkedet.

Tar æren for oppgradering

Mens Norge skal utrede videre, oppgraderer Svenska Kraftnät overføringsforbindelsen Nea-Järpströmmen. Det vil gi 400 MW økt overføringskapasitet inn til regionen, noe olje- og energidepartementet tar æren for i pressemeldingen.

”Oppgradering av linjen fra Sverige til Midt Norge ferdigstilles denne helgen slik at det blir 400MW økt overføringskapasitet inn til regionen.”

At det er Svenska Kraftnät som står for oppgraderingen nevnes ikke med ett ord i pressemeldingen.

Ja til Statnett

Det eneste nye Riis-Johansen kunne fortelle er at Statnett har fått innvilget sin søknad om dispensasjon fra konsesjonsvilkårene for bruk av reservekraftverkene på Nyhamna. Det betyr at Statnett ikke er nødt til å søke NVE om tillatelse for å starte opp i en krisesituasjon, noe som er tidsbesparende.

– Nå har vi et nytt verktøy i verktøykassa, skulle en feil oppstå, sier konsernsjef i Statnet, Auke Lont i en pressemelding.

– Energisituasjonen i Midt-Norge er stram på grunn av lite vann i magasinene, noe som gjør regionen enda mer avhengig av import og dermed sårbar om det oppstår feil.

Men høye strømpriser vil fortsatt ikke være grunn god nok for å starte opp de omstridte gasskraftverkene, og det er også usikkert om de vil gi lavere priser.

Les også: – Reservekraft gir ikke lavere strømpris

Nytt samråd

Ellers vil statråden invitere til et samråd med representanter for landsdelen den 7.april for å drøfte kraftsituasjonen og deltar på møte med Statnett den 8.april om fornybar energi og nettutvikling. Med andre ord ser det ikke ut til at Statnett vil kunne starte arbeidet med Ørskog-Fardal i år heller.

Selv om statsråden forsikrer om at han tar situasjonen svært alvorlig, må Midt-Norge fortsatt stole på svenske kjernereaktorer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.