KRAFT

Statssekretær kjempet for sjøkabel

ULIKE SYN: Den nye statssekretæren i Olje- og energidepartementet har lenge kjempet for en sjøkabel i Hardanger. Men Per Rune Henriksen (Ap) har skiftet mening, og mener nå at dette alternativet er uholdbart.
ULIKE SYN: Den nye statssekretæren i Olje- og energidepartementet har lenge kjempet for en sjøkabel i Hardanger. Men Per Rune Henriksen (Ap) har skiftet mening, og mener nå at dette alternativet er uholdbart. Bilde: Mona Sprenger
Kjetil Malkenes Hovland
3. sep. 2010 - 13:00

50 år gamle Per Rune Henriksen (Ap) er i dagens statsråd utnevnt til statssekretær i Olje- og Energidepartementet.

Nå er han mot en sjøkabel i Hardanger. Men før valget i fjor uttalte Henriksen at han var for en sjøkabel.

– For strekningen Sima-Samnanger mener jeg at sjøkabel gjennom Hardangerfjorden er den beste løsningen ettersom et luftspenn vil kunne være svært skjemmende i et viktig turistområde, sa Henriksen til NRK i en artikkel publisert den 1. september 2009, altså like før valget.

Har snudd i synet

Henriksen har vært aktiv motstander av kraftlinjen i Hardanger siden 2005, og har jobbet for andre alternativer både som leder av Hordaland Arbeiderparti og som stortingsrepresentant.

Men i den senere tid har Henriksen kommet på andre tanker. Nå mener han at en sjøkabel er et uakseptabelt alternativ.

«For min egen del må jeg si at jeg etter hvert har blitt overbevist om at sjøkabel ikke er et brukbart alternativ,» skriver han på bloggen sin, og fortsetter:

«Lengden og dybden på kabelen gjør feilretting til en komplisert og tidkrevende operasjon, vi ser at mange av dagens sjøkabler til tider er ute av drift både lenge og vel. Slik utkopling er ikke noe problem på en utenlandskabel som ikke har betydning for vår forsyningssikkerhet, risikoen kan også forsvares på strømforsyning til installasjoner på sokkelen, men Norges nest største by kan ikke leve med slik usikkerhet.»

Aksepterer luftspenn

Henriksen skrev i sommer at han aksepterer regjeringens avgjørelse om luftspenn i Hardanger, særlig fordi motstanderne har vunnet fram og fått 100 millioner kroner til avbøtende tiltak. På bloggen sin skriver Henriksen følgende:

«På denne bakgrunn har jeg stor forståelse for en del av protestene som kommer i kjølvannet av det endelige vedtaket om bygging av linjen. Likevel er jeg blant dem som aksepterer at vedtaket er gjort og at linjen skal bygges.»

Henriksen kommer til stillingen som statssekretær midt i en urolig periode for Olje- og energidepartementet. Det har vært mye diskusjon rundt kraftlinjen Sima-Samnanger. Olje- og energiministeren har hele tiden holdt fast på at luftspenn er en riktig avgjørelse. Men departementet har likevel satt ned fire utvalg for å se på sjøkabel som løsning.

Ønsket annen trasé

Henriksen pekte i sommer på at kraftlinjen burde vært lagt i en annen trasé. Det beste alternativet ville være å gå fra Åsen i Odda gjennom tunnel under Folgefonna tiul Mauranger og så videre inn på eksisterende trasé til Samnanger.

«Dette alternativet ble tidlig forkastet av Statnett, på grunn av økonomi og tekniske problemer. Når vi i dag, seks år etter at Statnett forkastet dette alternativet ser de store negative virkningene av trasevalget som ble gjort er det ingen tvil om at Åsen-alternativet i en totalvurdering ville vært bedre. Problemet i dag er at valg av denne traseen nå ville ført til ny årelang konsesjonsbehandling, og forsyningssikkerheten til Bergensområdet vil reduseres i denne perioden.»

Henriksen er stortingsrepresentant for Hordaland, og har tidligere vært LO-sekretær i Bergen og omland.

Er opprinnelig tømrer

Per Rune Henriksen erstatter Robin Martin Kåss, som nylig gikk over til Helse- og omsorgsdepartementet som statssekretær. Henriksen er utdannet tømrer, og har bakgrunn fra Fellesforbundet. Han har også jobbet for Norad i Kenya.

Jette Christensen overtar Henriksens stortingsplass for Hordaland Arbeiderparti.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.