NETTARKIV

Statsrådstungt utvalg

Forskningsminister Kristin Clemet har opprettet Regjeringens forskningsutvalg (RFU), som hun selv skal lede. Statsminister Kjell Magne Bondevik er ikke med i utvalget, til tross for at sentrale personer i norsk forsker- og universitetsmiljø har uttrykt ønske om det. Heller ikke tidligere har statsministeren vært med i RFU.

Høyre er tungt inne i utvalget med finansminister Per Kristian Foss, næringsminister Ansgar Gabrielsen, fiskeriminister Svein Ludvigsen, og miljøvernminister Børge Brende. De øvrige medlemmene er helseminister Dagfinn Høybråten (KrF), landbruksminister Lars Sponheim (V), justisminister Einar Dørum (V) og utviklingsminister Hilde Frafjord Johnsen (KrF).

- Dette er et av meget få regjeringsoppnevnte utvalg, og det viser at forskning er høyt prioritert av denne regjeringen. Statsrådene kjempet om å bli med i utvalget, sier statssekretær Bjørn Haugstad i Utdannings- og forskningsepartementet.

Forskningsutvalget har to hovedoppgaver: Den ene er evalueringen av Norges forskningsråd; den andre er strategisk koordinering av budsjettarbeidet, slik at regjeringens forskningsbevilgninger fremstår med en samlet og gjennomtenkt profil. - Det vil nok hjelpe mot kritikken om for mye detaljstyring fra departmentene, sier Haugstad.

Selv om utvalget er lukket, forsikrer Haugstad at det skal sikre seg innspill. - Utvalget vil invitere seg selv ut i felten og sørge for å motta ufiltrerte ønsker og synspunkter fra forskningssektoren.

(js)

Les mer om: