TRAFIKK OG ITS

Statsråden åpner for forsøk med høyresving på rødt for syklister

Snart kan syklister i Oslo få lov å kjøre på rødt lys, når de skal svinge til høyre.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård åpner for forsøk i Oslo der syklister som skal svinge til høyre kan kjøre på rødt lys.
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård åpner for forsøk i Oslo der syklister som skal svinge til høyre kan kjøre på rødt lys. Foto: © Tarjei E Krogh / Samfoto
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
4. aug. 2022 - 07:46

Det åpner nå samferdselsminister Jon-Ivar Nygård for.

– Jeg ønsker å tilrettelegge for at sykkel både er et attraktivt og trygt transportmiddel. Det å tillate syklister å svinge til høyre på rødt lys kan bidra til bedre framkommelighet og komfort for syklister gjennom kryss. Samtidig er det viktig å ta hensyn til fotgjengeres behov, ettersom en slik løsning kan skape utrygghet og trafikksikkerhetsutfordringer, særlig for gående som skal krysse veien.

Samferdselsministeren har derfor bedt Statens vegvesen gå i dialog med Oslo kommune for å vurdere om det finnes steder som kan være egnet for et slikt forsøk.

– Dersom det finnes steder som er egnet er det viktig at forsøket evalueres både med tanke på fremkommelighet og sikkerhet før det vurderes ytterligere oppfølging.

– Jeg mener dette er noe som også bør vurderes nærmere i Norge, i første omgang ved å vurdere et begrenset forsøk. Et slikt forsøk vil forutsette at trafikksikkerheten for alle trafikantgrupper ivaretas, svarer samferdselsministeren på et spørsmål fra stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV). Hun viser til blant annet til Danmark, hvor det er tillatt for syklister å svinge til høyre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.