KRAFT

StatSol som Norges miljøsvar på Statoil

Bellona-leder Frederic Hauge vil bruke oljefondet på statlig satsing på solkraft. 
Regjeringen bør opprette et eget statlig solenergiselskap, StatSol som skal eie, drifte og selge strøm. Dette selskapet skal sørge for å oppfylle de norske kvotebehovene og de klimatiltakene i u-land som sorterer inn under Kyoto-protokollen.
Bellona-leder Frederic Hauge vil bruke oljefondet på statlig satsing på solkraft. Regjeringen bør opprette et eget statlig solenergiselskap, StatSol som skal eie, drifte og selge strøm. Dette selskapet skal sørge for å oppfylle de norske kvotebehovene og de klimatiltakene i u-land som sorterer inn under Kyoto-protokollen. Bilde: Bellona

Massiv satsing på CO 2-håndtering og solenergi er løsningen på klimautfordringen, mener Bellona.

Nå har Frederic Hauge løsningen på hvordan Norge kan henge med i utviklingen av begge deler. Statoil skal få sitt motsvar på miljøsiden.

StatSol

– Jens Stoltenberg sier han skal gjøre Norge CO 2-nøytralt på lang sikt. Hvordan kan vi enklest gjøre det? spurte Bellona-leder Frederic Hauge retorisk på Bellonas årlige konferanse på Grünerløkka i Oslo i dag.

Hauge la så fram følgende forslag til bruk av oljefondet:

Regjeringen oppretter et eget statlig solenergiselskap, StatSol som skal eie, drifte og selge strøm. Dette selskapet skal sørge for å oppfylle de norske kvotebehovene og de klimatiltakene i u-land som sorterer inn under Kyoto-protokollen.Strømsalg i 50 år

Selskapet investerer 30 milliarder kroner i installering av 1200 MW solcellepanel verden over fra 2010. Dette blir 120 solcelleanlegg i året, dersom hvert anlegg produserer 120 MW hver.

I 2040 vil StatSols anlegg produsere 64 TWh, noe som tilsvarer nær 60 millioner tonn CO 2 årlig spart, dersom strømproduksjonen erstatter strøm fra kullkraft, ifølge Bellonas regnestykke.

– Å investere i solcelleindustrien er en framtidsrettet god investering. Inntektene fra strømsalget vil vare i 50-70 år – så lang er levetiden til disse anleggene, sier Hauge.3 gasskraftverk

Å produsere solceller krever imidlertid svært mye energi, rundt 6,7 TWh ifølge stiftelsens regnestykket. Dette strømbehovet skal dekkes av 3 nye gasskraftverk i Norge – med CO2-håndtering. Driften av gasskraftverkene vil øke CO 2-utslippene med 600 000 tonn i året.

– StatSols investeringer vil etablere en framtidsrettet industri innenfor solenergi og CO 2-håndtering i Norge, og generere 2500 faste arbeidsplasser i Norge, sa Hauge på konferansen.

Mindre oljeavhengig

– Har dere tatt høyde for at solcellebransjen opplever knapphet på superrent silisium?

– Ja, det har vi. Produksjon av silisium krever mye energi, og det er dette de tre gasskraftverkene vil bidra med. Jeg ser ikke bort ifra at vi kan få en fabrikk som produserer silisium i Norge, sier Hauge.

En slik norsk satsing som på StatSol vil gjøre den norske oljeformuen mindre oljeavhengig og sikre at Norge har full kontroll på kvaliteten på egne kvoter og klimareduserende tiltak i u-land, mener Bellona.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.