BYGG

Statsministeren refser Stortingets vedtak om innleie av arbeidskraft

Vil ha muligheten for å justere vedtaket hvis det har «uheldige utslag».

Oppisisjonen reagerer på Erna Solbergs uttalelser i sin halvårlig pressekonferanse.
Oppisisjonen reagerer på Erna Solbergs uttalelser i sin halvårlig pressekonferanse. Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor
26. juni 2018 - 13:11

Statsministeren mener Stortingets innstramming i innleie av arbeidskraft er problematisk og vil ha muligheten for å justere vedtaket. Ap og SV reagerer sterkt.

– At et flertall i Stortinget fatter inngripende beslutninger uten høringer og grundige utredninger, kan være krevende, sa statsministeren da hun tirsdag holdt sin halvårlige pressekonferanse og oppsummerte arbeidet i regjeringen og i Stortinget.

Nulltimerskontrakter forbudt

Av mange nederlag i Stortinget er det vedtaket om innleie av arbeidskraft hun synes er mest problematisk. De rødgrønne partiene og KrF sørget for en innstramming for bemanningsbransjen som går mye lenger enn det regjeringen opprinnelig ønsket.

Vedtaket innebærer blant annet et forbud med såkalte nulltimerskontrakter i alle bransjer, det vil si avtaler der ansatte i bemanningsbyråer står uten lønn mellom oppdrag. I tillegg blir det fra neste år bare bedrifter bundet av en tariffavtale som får lov å leie inn arbeidskraft.

– Vi vet for lite om hva konsekvensen vil være. Derfor mener jeg at Stortinget må se på de praktiske konsekvensene av vedtaket med et åpent sinn og være åpen for justeringer hvis evalueringen viser uheldige utslag, sa Solberg.

Hun advarer blant annet om faren for økt byråkrati for bedriftene.

Ap og SV reagerer

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik reagerer kraftig på at statsministeren sår tvil om oppfølgingen av Stortingets vedtak om innstramming i bruk av innleid arbeidskraft.

Les også

– At statsministeren refser Stortinget for å ha fattet et flertallsvedtak mot hennes vilje, er temmelig arrogant. Det er nettopp fordi regjeringen har vært passiv i å ta tak i et reelt problem, at stortingsflertallet har vært nødt til å ta nødvendige grep, sier Tajik.

Hun mener dette viser at statsministeren ikke tar kampen mot sosial dumping på alvor og mener det er et alvorlig problem at stadig flere jobber i Norge blitt utført av firmaer som baserer seg på innleie av arbeidskraft.

Også SV-leder Audun Lysbakken reagerer på statsministerens uttalelser.

Les også

– Jeg forventer at Erna Solberg følger opp Stortingets vilje både på innleie for å sikre folk trygge arbeidsplasser, og alle de andre anmodningsvedtakene som stortingsflertallet ønsker, sier han.

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.