KRAFT

- Statsministeren har dobbeltmoral

IKKE NOK: Generalsekretær Øyvind Isachsen i Norsk Vindforening (Norwea) frykter arbeidskonflikten i Enova påvirker det langsiktige arbeidet til organisasjonen.
IKKE NOK: Generalsekretær Øyvind Isachsen i Norsk Vindforening (Norwea) frykter arbeidskonflikten i Enova påvirker det langsiktige arbeidet til organisasjonen.Bilde: Arkiv

Fredag applauderte statsminister Jens Stoltenberg Nobelinstituttet for å tildele Nobels fredspris til miljøforkjemperen Gore og FNs Klimapanel (IPCC).

Det får Norsk Vindkraftforening, Norwea, til å se rødt.

– Følger ikke opp

Samme dag ga nemlig Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) beskjed om at de vil utsette planene for vindturbinparken på Ytre Vikna på grunn av dårlig lønnsomhet.

Generalsekretær i Norwea, Øyvind Isachsen, mener statsministeren ikke følger opp sine løfter om å satse på vindkraft og fornybar energi.

Trakk seg ut

– På den ene siden priser Stoltenberg Al Gore og hevder å føre en ’offensiv klimapolitikk’. På den andre siden utsetter NTE sin vindkraftsatsing på Ytre Vikna fordi Stoltenbergs politikk ikke legger til rette for fornybar energi.

NTE og Hydro har konsesjon for en vindpark med 99 turbiner på Ytre Vikna. Dette var det mest modne av Hydros 11 prosjekter, men i fjor høst trakk de seg ut som følge av lavt støttenivå for fornybar energi fra norske myndigheter.

– Katastrofal dobbeltmoral

NTE bestemte seg for å gå videre på egen hånd, med planer om å etablere 17 vindturbiner. Denne planen avlyste de altså fredag.

– Konsekvensene av Stoltenbergs dobbeltmoral er katastrofale for norsk nærings- og miljøpolitikk”, sier Isachsen og viser til at flere andre prosjekter med fornybar energi har flagget ut den siste tiden.

NTE viser til at den høye temperaturen i vindkraftmarkedet har endret kostnadsbildet.

Dyrere vindkraftproduksjon

– I tillegg til at støtten er på samme nivå, har trykket i byggemarkedet gitt en prisøkning på 20-30 prosent på utstyr og infrastruktur. Alle skjønner tallene. Støtten må minst opp til 20 øre for at dette skal bli lønnsomt, sier styreformann Bjørnar Skjevik i NTE til Dagens Næringsliv

Den opprinnelige planen med 99 vindturbiner ville gitt en årsproduksjon på 650 GWh.

Hundhammerfjellet fullføres

NTEs vindpark på Hundhammerfjelllet fullføres etter planen, DN. Parken skal ha i alt 15 store vindturbiner og forventes fullført i løpet av første halvår 2008.

– Det er flott og velfortjent at Nobels fredspris er tildelt FNs klimapanel (IPCC) og tidligere visepresident Al Gore, sa statsminister Jens Stoltenberg fredag.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.