NYHETER_BYGG

Statskonsult provoserer Vegvesenet

2. mai 2001 - 07:30

De legger avgjørende vekt på effektivitetshensyn. Den beste løsningen er tilnærmet full konkurranseutsetting av drift, vedlikehold og utbyggingsoppgaver, konkluderer rapporten Mer vei for pengene.

Anbefalingen forbauser og hisser opp Vegvesenets ledelse. De kaller det halstarrig at Statkonsult fortsatt mener dette, tross erkjennelsen av at et offentlig produksjonsapparat må kunne brukes strategisk. Et statlig entreprenørselskap kan angivelig ikke fungere slik og dermed betjene hele landet godt.

Frykter forvitring

– Det er uheldig at Statskonsult betrakter landet fra Oslo S, sier etatsdirektør Kjell Bjørvig i Vegvesenet.

Han mener Statskonsult har undervurdert behovet for en stående arbeidsstyrke som kan løse uforutsette oppgaver – Vegvesenets beredskap. Han kan vanskelig se at Norge trenger et nytt statlig entreprenørselskap, og han mener at Statskonsult bagatelliserer Vegvesenets betydning som markedskorrektiv.

– Vår egenproduksjon gjør oss til en god byggherre og innkjøper nettopp fordi vi kan det vi driver med. I det øyeblikk produksjonen skilles ut i et entreprenørselskap, vil kunnskapen og kompetansen forvitre. Samfunnet vil da sitte igjen med en betydelig tilleggsregning.

Bjørvig bedyrer at Vegvesenet står klar til å operere i en virkelighet med større konkurranse.

Vurdert alternativ

Statskonsult har utredet alternative organisasjonsmodeller for statlig veiproduksjon – fra en divisjonsløsning i Vegvesenet til et heleid statlig aksjeselskap. De fraråder en modell som kombinerer direkte tildelte oppdrag til egen produksjonsetat og oppdrag vunnet i konkurranse.

Beredskapshensyn bør som hovedregel ivaretas gjennom funksjonskontrakter og planer der både offentlige og private aktører har oppgaver. Der man har ekstreme beredskapskrav, som på fjelloverganger, kan statlig egenregi vurderes, mener Statskonsult.

Statsforetak foretrekkes framfor statsaksjeselskap fordi det ikke kan selges eller gå konkurs. Hvis Statens vegvesen skal forvalte eierskapet, anbefaler Statskonsult et aksjeselskap som styres ut fra rent forretningsmessige hensyn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.