BYGG

Statsbygg vinner internasjonal pris

PRAKTFULL: Etter omfattende restaurering fremstår Domus Academica i dag like praktfull som da bygningen sto ferdig i 1852.FOTO: KNUT STRØM
PRAKTFULL: Etter omfattende restaurering fremstår Domus Academica i dag like praktfull som da bygningen sto ferdig i 1852.FOTO: KNUT STRØM Bilde: KNUT STRØM
Joachim Seehusen
7. mai 2007 - 13:45

I klassen «Bevaring av historiske bygninger» blant EUs Europa Nostra-priser, vil Statsbygg motta diplom og tredje pris.

Selve prisutdelingen finner sted i Stockholm 8. juni med det svenske kongeparet til stede. Statsbygg vil vært representert ved administrerende direktør Øivind Christoffersen og prosjektleder for arbeidet med Urbygningen, Lasse Kwetzinsky.



Kompleks restaurering

I juryens vurdering står det blant annet at prisen tildeles for den komplekse restaureringen og funksjonelle oppgraderingen av en av Nord-Europas mest praktfulle, ny-klassisistiske bygninger. Arbeidet har foregått med respekt for og i tråd med arkitektene Grosch og Schinkels opprinnelige ideer, design og tanker.



EU-pris

Europa Nostra-prisen er EUs pris for kulturminnevern. I år er det er femte gang prisutdelingen finner sted. Førsteprisen for bevaring av historiske bygninger gikk til Sairca-kiken i Cappadocia i Tyrkia. Totalt var det 158 nominerte fra 32 land.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Urbygningen

Som en av tre bygninger omkring Universitetsplassen i Oslo, ble Urbygningen ført opp i perioden 1841-1852. Med vedlikehold og oppussing av ulike karakter og kvalitet opp gjennom årene, var bygningen til slutt stekt nedslitt. I tillegg var det setningsskader og hussopp. Behovet for restaurering og oppradering var stort. Statsbygg gjennomførte det omfattende arbeidet fra 2002 til 2004, og i dag fremstår bygningen like praktfull som i 1852 og med mange nye, skjulte tekniske installasjoner. Ettersom Urbygningen er fredet, foregikk rehabiliteringen i nært samarbeid med Riksantikvaren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.