KORRUPSJON

Statsbygg vil granske million-utbetalinger til eks-militær

Statsbygg betalte en britisk eks-militær millioner for å få fart på krevende utenlandsprosjekter. Varslingskomiteen så først «med bekymring» på utbetalingene. Nå vil Statsbygg likevel granske saken og har hyret inn KPMG.

Statsbygg, med Harald Nikolaisen i spissen, vil granske varsel om mulig korrupsjon.
Statsbygg, med Harald Nikolaisen i spissen, vil granske varsel om mulig korrupsjon. Foto: Statsbygg
Gunhild HaugnesGunhild HaugnesJournalist
15. mars 2024 - 07:41

Høsten 2018 rehabiliterer Statsbygg den norske ambassaden i Brasil. Arbeidet skulle for lengst vært ferdig, men den lokale entreprenøren er lite samarbeidsvillig, ifølge DN.

Statsbygg setter briten Harry Moody på jobben. Siden 2017 skal Statsbygg betalt rundt 4,5 millioner kroner for Moodys tjenester.

Moody, som er eks-militær, har bistått Statsbygg både i Brasil og Malawi. Han skal også ha bistått Statoil (Equinor) og Telenor i Afrika og Asia.

Internt varsel

Høsten 2022 går alarmen i Statsbygg. Et internt varsel advarer mot innleie av Moody på prosjektene. I januar 2023 behandles varselet, av ledende personer i Statsbygg, med kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i spissen, og advokat Jan Fougner.

Harald Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg, er blant annet styreleder i Nye Veier. Han sier at arbeidsmengden er stor, men at det faglige påfyllet gjør det verdt det.
Les også

Statsbygg-sjefen brukte 128 timer i styremøter i fjor

«Varslingskomiteen diskuterte relevante betalingsstrømmer og ser med bekymring på de utbetalingene som var gjort til Harry Moody i de ulike prosjektene», står det i et referat fra møtet, ifølge DN.

Statsbygg valgte likevel å ikke gå videre med dette.

Statsbygg snur etter DN-sak, vil granske likevel

Men etter at DN publiserte saken natt til i dag, bråsnudde Statsbygg. Nå vil de granske utbetalingene til  Harry Moody. Statsbygg har hyret inn KPMG for å granske «alle røde flagg knyttet til korrupsjonsrisiko», ifølge DN

– En arbeidsgruppe starter umiddelbart med dette arbeidet under ledelse av nytilsatt avdelingsdirektør i utenlandsseksjonen i Statsbygg, med støtte fra eksperter i revisjons- og rådgivningsfirmaet KPMG, skriver Statsbygg-sjef Harald Nikolaisen i en pressemelding.

I meldingen kommer det fram at varslingskomiteen i Statsbygg tok opp saken på nytt denne uken, etter å ha mottatt spørsmål fra DN.

 – Situasjonen vi har nå gir et inntrykk av at vi ikke har etterlevd gjeldende regler og retningslinjer. Dette svekker tilliten til oss, og det vil vi endre på, sier Statsbygg-sjef Harald Nikolaisen
Les også

Statsbygg vurderer aksjeforbud

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.