IT

Statsbygg krever digitale datamodeller

Krav: Statsbygg krever datamodeller til arkitektkonkurransen om Nasjonalmuseet her på Vestbanetomten.
Krav: Statsbygg krever datamodeller til arkitektkonkurransen om Nasjonalmuseet her på Vestbanetomten. Bilde: Svein Erik Dahl
Espen Zachariassen
2. apr. 2009 - 07:00

I den internasjonale arkitektkonkurransen for Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo er det krav om at tilbudene blir levert med digitale bygningsinformasjonsmodeller, BIM.

Effektiv

Bruk av BIM medfører en digitalisering av planleggings-, bygge- og driftsprosessene som gjør at informasjonen i prosjektene kan databehandles effektivt.

BIM endrer selve måten å planlegge, bygge og forvalte bygninger på ved at 2D-tegninger erstattes av koordinerte 3D/4D/5D-modeller med objekter som står i forhold til hverandre.

Datamodell

Plan- og designkonkurransen for Nasjonalmuseet er blant de første der Statsbygg ikke krever levert en fysisk modell.

Årsakene er flere:

  • Statsbyggs uttesting, bruk og erfaringer de senere årene med objektbaserte, digitale 3D-bygningsinformasjonsmodeller (BIM) basert på åpne formater tilsier at denne formen for datamodellering nå er kommet så langt at det bør være mulig å benytte det.
  • Verdien av informasjonen som kan hentes ut fra en bygningsinformasjonsmodell i forbindelse med juryarbeid, er betydelig og arbeidslettende. Visualisering av forslagene kan gjøres konsistent, kvaliteten på juryarbeidet bedres og god likebehandling av forslagene sikres.
  • Bruken av en åpen, moden og stabil standard (IFC) for bygningsinformasjonsmodeller og omfattende programvarestøtte til denne fra mange og ledende programvareleverandører gjør den praktiske gjennomføringen realistisk.
  • Det er forventet et stort antall konkurranseforslag. Logistikken rundt håndtering av fysiske modeller (mottak, utstilling, tilretteleggelse for juryarbeidet) er problematisk
  • Tidsplanen for juryarbeidet tilsier at tilrettelegging av modellene for juryarbeidet må skje raskt. Med fysiske modeller vil dette være en stor utfordring


Strenge krav

Statsbygg krever nå at BIM heretter skal brukes gjennom hele byggeprosjektet.

BIM er basert på åpne, internasjonale standarder og har fått fornyingsminister Heidi Grande Røys til å hente frem rosene.

Signaleffekt

- Dette er et viktig signal til byggebransjen både i Norge og internasjonalt. Åpne standarder, større effektivitet, miljøbevissthet er viktige element i utviklinga av teknologi, sier Grande Røys.

Statsråden mener teknologien er resultat av det sterke internasjonale engasjementet som norsk byggenæring har vist på dette området.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.