TUMENER

Statsbygg burde bygd Holmenkollen

Tormod Haugstad er ansvarlig redaktør i Teknisk Ukeblad.
Tormod Haugstad er ansvarlig redaktør i Teknisk Ukeblad. Bilde: Tove Breistein
Tormod Haugstad
4. mars 2010 - 09:01

Da Anette Sagen ble verdens første hopper utfor i den nye Holmenkollen onsdag kveld, markerte hun samtidig åpningen av et imponerende byggeprosjekt. Noen hoppere har allerede sagt at dette er «verdens råeste hoppbakke». Trolig også verdens dyreste.

Budsjettsprekk

I all begeistring som forhåpentlig utløses i Kollen i forbindelse med årets prøve-VM er det viktig å ikke glemme at dette dreier seg om et stort og komplisert bygg- og anleggsprosjekt som har sviktet på flere plan.

Da konsulentrapporten fra Metier kom på ettersommeren i fjor, kom en ny regning på bordet. Bakken hadde blitt 640 millioner dyrere enn det mange mente var et altfor romslig budsjett på 1,2 milliarder. Byråd Anette Wiig Bryn tok sin hatt og gikk.

– Det gikk galt på toppen fra dag en, sa direktør for næringspolitikk i Byggenæringens Landsforening, Audun Lågøyr, da budsjettsprekken ble kjent.

Manglet styring

De første månedene bar prosjektet preg av tidspress, uklare kontrakter og manglende byggeledelse. Man hadde seks ulike prosjektledere, men ingen styringskomité med helhetlig oversikt.

Mer enn 40 selskaper har vært involvert i ombyggingen som først handlet om å rive mye av den gamle bakken og fjerne Besserudtjernet. Nå ligger bakken der med ny utsiktsplattform på 120 kvadratmeter og verdens første permanente vindskjerm, ny hoppbakke i Midtstuen, langrenns- og skiskytterarena, samt et snøproduksjonsanlegg.

Mangler ekspertise

Når historien om nye Holmenkollen skal skrives, vil konklusjonen være at nok et offentlig byggeprosjekt endte i en økonomisk skandale. Et tidspresset VM-arrangement, lite kompetente, men ambisiøse politikere og et spektakulært arkitektforslag kan være en risikofylt kombinasjon.

Når kommuner står som byggherre, går det for ofte galt økonomisk. Mens staten har en profesjonell aktør i Statsbygg, mangler kommunene tilsvarende ekspertise hvis man ser bort fra Undervisningsbygg.

Nye Holmenkollen er et så stort og delvis statsfinansiert prosjekt at Oslo kommune burde bedt om hjelp fra departement og Statsbygg.

Komplett anlegg

Ingen hoppbakke er verdt nesten to milliarder, selv om Holmenkollen er et komplett idrettsanlegg som fort kan bli en suksess både vinter og sommer.

Oslo kommunes valg av Anette Sagen som første hopper, var spennende og framtidsrettet.

Godt hjulpet av over 40 000 tilhengere på Facebook. Nå hopper man ikke lenger etter Wirkola, men etter Sagen. I Kollen.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.