SAMFUNN

Statsbudsjett: Slutt på skipssubsidier

Norge følger resten av Europa og tar sikte på å skutte verftsstøtten som skal sikre like konkurransevilkår for skipsbyggerne.

EU har i prinsippet vedtatt å droppe støtten på ni prosent subsidier på nybygg med verdi over 10 millioner Euro fra og med nyttår. Norges regjering følger opp vedtaket, men tør likevel ikke stole helt på at EU gjør som de sier de skal.

I statsbudsjettet varsler derfor regjeringen at det kan komme på tale med forslag om bevilgninger i en tilleggsproposisjon til statsbudsjettet seinere i høst.

Norske verft har allerede i løpet av første halvår inngått kontrakter for syv milliarder kroner, og dermed brukt opp de bevilgede 687,5 millioner kroner på inneværende års budsjett. Fortsetter ordrene å strømme på til verftene, vil dette årets budsjett sprekke totalt. Det er grunn til å vente flere kontraheringer fram mot nyttår dersom rederne tror på at EU og Norge vil kvitte seg med subsidiene.

Forrige gang Arbeiderpartiet satt med makta, reduserte de støtten til verftene fra ni til 7,5 prosent. Det førte til et rush av kontraheringer rett før det nye budsjettåret. Det samme kan altså skje igjen i år.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.