SAMFUNN

Statsbudsjett: Sjøforsvaret er vinneren

5. okt. 2000 - 09:57

På mange måter er Sjøforsvaret vinneren.

Til kystforsvaret skal ni lette missilbatterier anskaffes, utbygging av tre kontrollerbare minefelt og tre torpedobatterier videreføres. Kystradarkjeden i sør skal antakelig bli oppdatert. Det isforsterkede kystvaktfartøyet KV Svalbard er under bygging, nytt sveipemateriell til Alta-klassen minesveipere er under anskaffelse.

Mye penger brukes på utviklingsarbeidet med nye sjømålsmissiler og de fem nye fregattene, og maritime helikoptere skal bestilles til disse. Samtidig bestilles slike helikoptere også til Kystvakten, fordi dagens Lynx kystvakthelikoptere er utdaterte.

I Luftforsvaret videreføres oppdateringen av 58 F-16 kampfly samtidig som leveransene til deres elektroniske egenbeskyttelse fortsetter.

Det framgår av budsjettoppstillingene at Landforsvaret - som i hovedsak består av Hæren og Heimevernet - stort sett bygges ytterligere ned, bortsett fra satsingen på styrker for internasjonale operasjoner.

De tre enhetene i Hæren som blir tilført ressurser er først og fremst HM Kongens Garde, Hærens Jegerkommando og Grensevaktkompaniet. Telemark bataljon er prioritert fra før av.

Hærens hovedbidrag til invasjonsforsvaret utgjøres av 6. Divisjon med tre divisjonsbrigader og spesielle divisjonsavdelinger. Pengemangel gjør at divisjonen ikke får materiell i den takt som opprinnelig var planlagt, og ambisjonsnivået må reduseres; i virkeligheten betyr dette ifølge senioroffiserer Teknisk Ukeblad har snakket med, at Hæren stadig bygges ned med, unntak av de nevnte spesielle avdelingene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.