SAMFUNN

Statsbudsjett: - Motarbeider verdiskapingen

5. okt. 2000 - 15:14

Roger Johansen, president i Norges ingeniørorganisasjon, er forundret over at regjeringen øker bevilgningene til tiltak for å øke verdiskapingen på sikt, og samtidig foreslår å innføre en skatt som motarbeider bedriftenes verdiskaping her og nå. – Regjeringen kan ikke ha sett konsekvensene av dette.

Han er redd for at denne avgiften, som er en fordekt arbeidsgiveravgift, vil rasere arbeidsplasser.

– Selv om Norge i gjennomsnitt går bra for tiden, er det mange bedrifter som sliter. Vi trenger et så differensiert næringsliv som mulig. Med dette forslaget blir vi enda mer avhengig av oljeinntektene for å skape verdier og velferd, advarer Roger Johansen i en pressemelding.

NITO-presidenten uttrykker på den annen side glede over at regjeringen satser på naturvitenskapelige forskningsområder.

– De prioriterte forskningsområdene, medisin og helsefag, informasjons- og kommunikasjonsteknologi, marin, samt energi og miljø, er godt i tråd med hva NITO mener det er viktig å satse på. Likevel er det langt igjen til målet, nemlig å få Norge opp på gjennomsnittlig OECD-nivå, hevder Johansen.

Han ser også positivt på at regjeringen ønsker å styrke forskningsinnsatsen i næringslivet. – Men da må vi sørge for at det er mange nok konkurransedyktige bedrifter, som har kompetanse og vilje til å drive forskning. Regjeringens forslag om å øke bedriftenes kostnader gjennom en konjunkturavgift og forslaget om å kutte antall studieplasser ved ingeniørutdanningene, peker i motsatt retning av målet for regjeringen, mener Johansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.