OLJE OG GASS

Statoils tilbud forkastet

Statoil er med i et konsortium som har lagt inn bud på West Qurna-feltet i Irak.
Statoil er med i et konsortium som har lagt inn bud på West Qurna-feltet i Irak.
Ole K. Helgesen
30. juni 2009 - 15:05

Pressetalskvinne i Statoil, Mari Dotterud, bekreftet i ettermiddag overfor Teknisk Ukeblad at Statoil var med i et konsortium som la inn bud på kontrakten om West Qurna fase 1. Ifølge Dotterud var det stor avstand mellom det selskapene forventet og kravene til de irakiske myndighetene.

Det enorme feltet har estimerte reserver på 8,6 milliarder fat olje, og produserer rundt 280 000 fat per dag.

Målet til myndighetene er å øke produksjonen til 600 000 fat per dag. Til sammenligning produserer Norges største oljefelt 200 000 fat per dag.

Ukjent gruppe

StatoilHydro var i konsortium med spanske Repsol og danske Mærsk. 5 ulike grupper, ledet av Total, Lukoil, Repsol, Exxon Mobil og China National Petroleum, kjempet om kontrakten.

Blant de åtte olje- og gassfeltene som ble auksjonert bort i Baghdad i dag var interessen størst for West Qurna-feltet.

Men avstanden mellom selskapene og irakiske myndigheter var for stor. Derfor vil det holdes en ny anbudsrunde senere.

Exxon best

Ifølge nasdaq.com leverte Exxonmobil sammen med Shell inn det beste budet. Konsortiet ba om 4 dollar i kompensasjon for hvert ekstra fat i produksjonsøkning de kan levere. Selskapene sa at de kan øke produksjonen til 2,3 millioner fat per dag.

Men irakiske myndigheter ville ikke strekke seg lengre enn å betale 1.90 dollar per fat i produksjonsøkning.Krever høy pris

Iraks forsøk på å auksjonere bort kontrakter for å drive åtte gigantiske olje- og gassfelt i landet har ikke vært uproblematisk.

Oljeselskapene har nølt med å betale det irakiske myndigheter har krevd. Det ble ikke inngått kontrakter for hele fem av de seks store oljefeltene som var ute på auksjon. Disse skal ut på en ny anbudsrunde senere.

BP vant kontrakten for Iraks største oljefelt Rumaila.

Bare to konsortium la inn bud på feltet, og både Exxon Mobil/Petronas og BP/CNPC ba om høyere beløp i kompensasjon for å pumpe opp oljen enn det Iraks myndigheter var villige til å betale.

Budgiverne ble derfor bedt om å justere budene sine. Exxon Mobil som hadde det beste tilbudet ville ikke gå med på irakernes krav om bare to dollar for hvert fat olje i produksjonsøkning.

Dermed gikk kontrakten til BP som i utgangspunktet krevde 3,99 dollar i kompensasjon.

Flere trekker budene

Et konsortium ledet av Eni har trukket tilbudet for Zubair-feltet og en gruppe ledet av Conocophillips har trukket tilbudet for Bai Hassan-feltet. Begge konsortiene mener betingelsene er for dårlige. Det kom ingen bud på gassfeltet Mansouri som ligger i en av landets mest urolige provinser i nordøst.

Kinesiske CNOOC ledet et konsortium som var eneste tilbyder på Missan-feltene. Men gruppen, som krevde 21, 4 dollar per fat olje, nektet å gå med på myndighetenes prisforslag på 2 dollar per fat.

Problemer

Oljeselskapenes interesse for feltene i Irak kan ha blitt dempet av regjeringen har besluttet at godkjenningen av kontraktene skal behandles internt i regjeringen. Flere politikere i landet hevder at kontraktene blir grunnlovstridige ettersom de ikke blir godkjent av parlamentet.

At landet mangler en nasjonal oljelov, gjør saken enda vanskeligere. I følge flere nyhetskilder er oljeselskapene redde for at kommende regjeringer vil annullere kontraktene.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.