OLJE OG GASS

Statoils største avtale i kontinental-Europa

På lang sikt kan Wintershall-avtalen balansere den øvrige reduksjonen i Europas naturgassproduksjon.

Statoil skal levere 45  milliarder kubikkmeter gass til det tyske og nordvest-Europeiske gassmarkedet.
Statoil skal levere 45 milliarder kubikkmeter gass til det tyske og nordvest-Europeiske gassmarkedet. Bilde: Statoil
20. nov. 2012 - 16:38

Statoils avtale med Wintershall er den største kontinentale avtalen Statoil har inngått på flere år.

På lang sikt kan avtalen balansere den øvrige reduksjonen i Europas naturgassproduksjon.

Gradvis utvikling i Europa

Statoil har lenge jobbet for å lansere gass som et miljøvennlig alternativ til kull i Europa, men kullforbruket har likvel økt det siste året. Denne avtalen vil imidlertid kunne balansere denne utviklingen.

Kontrakten med Wintershall er på størrelse med avtalen Statoil gjorde med britiske Centrica i fjor, som sikret Statoil leveranse til fem prosent av det britiske markedet.

– Vi har gjennom mange år solgt gass til Storbritania. Vi ser nå en gradvis utvikling mot et lignende gassmarked nedover i Europa, likt markedet som oppsto i Storbritania for cirka ti år siden, sier Eldar Sætre, Statoils konserndirektør for markedsføring, prosessering og fornybar energi.

Sætre legger til at vi ser denne utviklingen særlig i nordvest-Europa, mens utviklingen sakter ut i øst.

Norge har hatt et langsiktig og pålitelig energisamarbeid med Tyskland de siste 30 årene, men det er flere år siden en tilsvarende avtale ble gjort.

Kontrakten som ble signert i dag tilsier at Statoil og Wintershall blir betydelige bidragsytere for å sikre forsyninger av gass til kontinental-Europa.

– Avtalen er en bekreftelse på viktigheten av naturgass i utformingen av det langsiktige tyske energisystemet, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

Les også:

– Vi trenger hver eneste dråpe av norsk olje

USA kan bli verdens ledende oljeprodusent  

Største avtale i kontinental-Europa

Avtalen med Wintershall er i følge Sætre den største avtalen Statoil noen sinne har gjort i kontinental-Europa.

Kontrakten innebærer leveranser på til sammen 45 milliarder kubikkmeter gass til det tyske og nordvest-Europeiske gassmarkedet fordelt over en tiårsperiode.

Leveransen vil fordeles slik at Statoil de siste syv årene vil levere 5 milliarder tonn naturgass per år.

Selv produserer Wintershall årlig 1.3 milliarder kubikkmeter gass i norskehavet.

Bruker eksisterende infrastruktur

Med et forbruk på omtrent 80 milliarder kubikkmeter naturgass per år er Tyskland det nest største gassmarkedet i Europa, hvor Statoil totalt står for 25 prosent av denne markedsandelen. Avtalen med Wintershall tilsvarer mellom fem og seks prosent av dette.

Dette utgjør cirka fem prosent av den totale mengden naturgass som eksporteres fra norsk sokkel, og gassen skal leveres gjennom eksisterende rørledninginfrastruktur på norsk sokkel.

Avtalen legger også til rette for at Wintershall kan bruke naturgassen de selv produserer i Norge uten å måtte utvikle sin egen infrastruktur.

Les også:

Flytende kraftverk kan gi strøm til sokkelen

Eksploderende glass sparer Statoil for millioner  

Større konkurranse

Satsning på gass er avhengig av en gasspris som gjør salget av ressursene lønnsomt, da gassrør og feltutbygginger krever betydelige investeringer.

Gassmarkedene i Europa er av variabel karakter, men den siste tiden har Statoil jobbet aktivt med omstrukturering av gjeldende avtaler i Europa. Wintershall-avtalens gasspris er først og fremst knyttet til tyske priskvoteringer

– Vi ser nå at det er større konkurranse i Europa, og reforhandlingen i gasspriser gjenspeiler de underliggende markedsrealitetene, sier Sætre.

Med dagens gasspris tilsvarer avtalen en verdi på 100 milliarder kroner. Avtalen med Wintershall er også viktig for Tysklands mål for reduksjon av klimagassutslipp.  

– Som det minst CO2-intensive fossile brenselet kan gass bidra til ytterligere reduksjon av tyske CO2-utslipp, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

Sætre sier at han nå håper at trenden skal snu, slik at gass vil få en større rolle som energikilde i Europa.

Naturgassleveransen starter fra og med 1. januar 2013.

Les også:

Industriroboter skal revolusjonere oljebransjen

Denne soppen kan gi mer olje

Én prosent økt utvinning her tilsvarer et middels norsk oljefelt

Frykter at Yme kollapser før vinteren  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.