OLJE OG GASS

Statoils ressursanslag kan eksplodere

Store reserver: Statoil har mer enn 2 milliarder fat olje i kanadisk oljesand.
Store reserver: Statoil har mer enn 2 milliarder fat olje i kanadisk oljesand. Bilde: Ole K. Helgesen
Ole K. Helgesen
4. sep. 2009 - 07:02

Neste år vil amerikanske Securities and Exchange Commission (SEC) tillate selskapene å bokføre ressurser som sannsynligvis er utvinnbare.

Modernisering av det 30 år gamle regelsettet til SEC vil gi selskapene større mulighet til å bruke anvendelse av teknologi som grunnlag for å rapportere reserver.

Milliarder fat

Dermed kan Statoil bokføre en del av selskapets enorme oljesand- og skifergassressurser. Dette vil i så fall føre til at ressursanslagene til Statoil skyter i været.

Selskapet har 2,2 milliarder fat olje i oljesand og nærmere 3 milliarder fat oljeekvivalenter i skifergass.Har ikke bestemt seg

Statoil har ikke avgjort om selskapet vil prøve å få bokført sine ukonvensjonelle ressurser.

– Reserveregnskapet gjøres en gang i året i forbindelse med avleggelsen av helårsrapportering og innrapportering til Oslo børs og SEC. Dette arbeidet starter sent på høsten og pågår fram til avleggelse av regnskapet. Derfor er det for tidlig å si noe om i hvilken grad vi vil kunne bokføre mer reserver eller andre typer reserver som en følge av disse regelendringene, sier presstalskvinne Mari Dotterud til Teknisk Ukeblad.Liten betydning

Analytiker Trond Omdal i Arctic Securities tror endringene vil ha liten betydning for StatoilHydros aksjeverdi på kort sikt.

– Markedet ser gjennom dette, og investorer og analytikere er kjent med at selskapet har store potensielle reserver innen kanadisk oljesand og skifergass på Marcellus feltet i USA. Men etter hvert som en større andel av produksjonen for hele industrien er innen det som i dag karakteriseres som ukonvensjonelle olje- og gassressurser, er det viktig at ressurs- og reserveklassifiseringen reflekterer dette, sier Omdal.

Dyr oljesand

Analytikeren sier at markedet så langt ikke har latt seg begeistre av Statoils investeringer i oljesand og skifergass.

– Den kanadiske oljesanden er svært dyr og teknologisk krevende å utvinne. Skifergass er også et nytt område for StatoilHydro, og mange investorer har stilt spørsmål både til selskapets konkurransefordel og verdsettelsen ved Chesapeake transaksjonen.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.