OLJE OG GASS

StatoilHydro satser høyt på dypt vann

VIKTIG: StatoilHydros konserndirektør for internasjonal undersøkelse og produksjon, Peter Mellbye, mener selskapet har posisjonert seg sterkt for fremtiden med de to oppkjøpene som ble annonsert i dag.
VIKTIG: StatoilHydros konserndirektør for internasjonal undersøkelse og produksjon, Peter Mellbye, mener selskapet har posisjonert seg sterkt for fremtiden med de to oppkjøpene som ble annonsert i dag. Bilde: StatoilHydro
Mona Strande
4. mars 2008 - 11:39

StatoilHydro har signert en avtale med Anadarko hvor de overtar de gjenværende 50 prosent i Peregrino-feltet utenfor Brasil, noe som gjør dem til både operatør og eneeier. I tillegg kjøper StatoilHydro Anadarkos andel på 25 prosent i Kaskida-funnet på dypt vann i Mexicogolfen.

Prisen StatoilHydro betaler er 1,8 milliarder amerikanske dollar. I tillegg har de avtalt en tilleggskompensasjon for Peregrino-feltet dersom oljeprisen overstiger et forhåndsbestemt nivå innen 2020. Dersom det skjer, kan Anadarkos få med seg opptil 300 millioner dollar før skatt i tillegg til de 1,8 milliardene dollar de får så fort myndighetene godkjenner transaksjonen.

Posisjoneringstrekk

Kjøpet er nok et strategisk trekk fra StatoilHydro for å styrke sin posisjon internasjonalt, og ifølge Anadarkos konserndirektør Jim Hackett kom tilbudet fra StatoilHydro veldig spontant.

– Vi etablerer ledende posisjoner i attraktive kjerneområder, noe som er helt på linje med den strategien vi presenterte på Kapitalmarkedsdagen i januar – her med fokus på dypt vann og tungolje, sier Peter Mellbye, konserndirektør for Internasjonal undersøkelse og produksjon i StatoilHydro i en pressemelding.

I tillegg til å kunne bygge på sin erfaring innen tungolje og dyptvann, mener informasjonssjef Kjersti T. Morstøl at oppkjøpene gir flere fordeler:

– Nå får vi et betydelig operatørskap, samtidig som vi får styrket vår posisjon i Brasil og Mexicogolfen, som er viktige satsingsområder for oss. I tillegg vil disse feltene både på kort og lang sikt bidra til økt produksjon, sier Morstøl til TU.no.

Stort tilleggspotensial

Peregrino-feltet ligger i Campos-bassenget offshore Brasil, og ventes å komme i produksjon i 2010. Her er de forventede tungoljereservene anslått til cirka 500 millioner fat, eksklusiv oppsider.

StatoilHydro mener imidlertid feltet vil gi betydelig oppside: Både ved å øke den antatte 20 prosents utvinningsgraden, og ved å inkludere ressurser utenom dagens hovedfelt. 3D-seismikk har allerede indikert potensielle tilleggsressurser, og flere avgrensningsbrønner skal på plass for å bekrefte gjenværende oppsider sørvest for feltet.

Feltet bygges ut med to plattformer og en FPSO. Allerede i første produksjonsår forventes en platåproduksjon på 100.000 fat daglig.

Fremtiden på dypt vann

Kaskida er et av de største dyptvannsfunnene i Mexicogolfen de siste årene, og ligger i Keathley Canyon.

– Kaskida ligger i et område som er lite utforsket i dag, og vi håper det kan bidra til at vi er riktig og tidlig posisjonert i forhold til nye muligheter der, sier Kjersti T. Morstøl.

StatoilHydro holder på med leteboring på 12 blokker i området allerede, og ser det som en viktig og framtidsrettet investering.

– Kaskida-funnet har betydelig ressursmessig potensial. Ved å bidra med vår dypvannsteknologi, mener vi å kunne gi ytterligere verdi til funnet. Da vi solgte våre andeler på grunt vann i desember, sa vi at vi vil konsentrere oss om dypt vann i Mexicogolfen. Kaskida-kjøpet passer godt inn i porteføljen og styrker vår posisjon i dette kjerneområdet, sier Peter Mellbye i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.