OLJE OG GASS

StatoilHydro går i null

I NULL: Konsernsjef Helge Lund må se langt etter tidligere tiders rekordresultater. StatoilHydro gikk i null andre kvartal 2009. Det skyldes lavere priser og skatt på valutagevinster.
I NULL: Konsernsjef Helge Lund må se langt etter tidligere tiders rekordresultater. StatoilHydro gikk i null andre kvartal 2009. Det skyldes lavere priser og skatt på valutagevinster. Bilde: Roald, Berit
Kjetil Malkenes Hovland
4. aug. 2009 - 08:57
Vis mer

StatoilHydro tjente ikke en krone i andre kvartal 2009. Resultatet er 0 kroner.

En årsak er at prisene på råolje og gass har gått ned. Konsernet har også betalt høy skatt på valutagevinster.

– Solid drift

– Markedssituasjonen er krevende, men driften er solid, sier konsernsjef Helge Lund i en pressemelding.

Driftsresultatet for andre kvartal 2009 var på 24,3 milliarder kroner. Tilsvarende tall for andre kvartal i fjor var 62,6 milliarder kroner.

Produksjonen faller

Ifølge StatoilHydro har oljeprisene falt med 40 prosent og gjennomsnittsprisen på naturgass med 18 prosent. Selskapet produserer også mindre enn før.

Den samlede produksjonen av væsker og gass i andre kvartal 2009 var tre prosent lavere enn året før. Konsernsjefen er likevel optimistisk.

– Siden første kvartal har viktige olje- og gassfelt som Tyrihans i Norskehavet og Tahiti og Thunder Hawk i Mexicogolfen kommet i drift og leteprogrammet vårt fortsetter å gi gode resultater, sier Helge Lund.

Modne felt stagnerer

StatoilHydros samlede produksjon av væsker andre kvartal var på 1,137 millioner fat oljeekvivalenter per dag, og naturgassproduksjonen var på 708 000 fat oljeekvivalenter per dag.

Til sammen gir det en produksjon på 1,845 millioner fat oljeekvivalenter per dag. Nedgangen på hele tre prosent på ett år skyldes at modne felt produserer mindre enn før, ifølge selskapet selv.

En del nye funn har ikke kompensert for dette.

– Hittil i år har vi fullført 48 letebrønner og leteforlengelser, hvorav 30 har resultert i funn. Tjuefem av disse funnene ble gjort på norsk sokkel, sier Helge Lund.

– Selv om utsiktene for verdensøkonomien virker noe mindre pessimistisk i det siste og risikobalansen ser ut til å være forbedret, er imidlertid usikkerheten fremdeles høy. Vi fortsetter derfor å fokusere på driftsmessig effektivitet og kapitaldisiplin og vi har den nødvendige fleksibilitet til å tilpasse aktivitetsnivået til markedsutviklingen, sier Lund.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.