OLJE OG GASS

StatoilHydro får ramsalt kritikk

Nok en gang er Statfjord-feltet rammet av ulykker. Lørdag morgen oppsto en lekkasje i ett av beina, men den ble stanset seinere på dagen. De fleset om bord ble evakuert.
Nok en gang er Statfjord-feltet rammet av ulykker. Lørdag morgen oppsto en lekkasje i ett av beina, men den ble stanset seinere på dagen. De fleset om bord ble evakuert. Bilde: StatoilHydro
25. sep. 2008 - 14:07

Petroleumstilsynet (Ptil) la i dag fram sin granskingsrapport etter oljeulykken på Statfjord A plattformen den 24. mai i år.

Konklusjonen er beinhard for oljeselskapet.

Bellona mener rapporten er så nedslående at de krever konserndirektør Tore Torvunds avgang.

Les også: Statfjord A-lekkasjen kunne tatt flere liv

Ifølge Ptils rapport var Statfjord A bare en hårsbredd unna en ulykke med katastrofal utgang.Krass kritikk

– Under marginalt endrete omstendigheter kunne dette blitt en storulykke, skriver tilsynet i en rapport.

– Lekkasjen oppsto under modifikasjonsarbeidet i utstyrsskaftet på Statfjord A hvor en plugg løsnet. Hendelsen førte til at betydelige mengder råolje slapp ut. Det førte til avdamping av hydrokarbongass slik at det oppsto en eksplosiv atmosfære, skriver Petroleumstilsynet i sin rapport.

Statfjord-lekkasje stansetKrever avgang

Bellona krever at oljeselskapet tar grep.

– Helge Lund må finne seg en ny konserndirektør for norsk sokkel. Nåværende mann i jobben, Tore Torvund, tar ikke miljø og de ansattes sikkerhet på alvor, mener Elisabeth Sæther, fagrådgiver i Bellona.

Brudd

Til sammen har Petroleumstilsynet avdekket 13 lovbrudd på plattformen da ulykken skjedde. Hvis gasslekkasjen hadde ført til eksplosjon kunne boligkvarteret på plattformen blitt rammet.

Granskingen mener at hovedårsaken til hendelsen var mangelfull vurdering av risiko for lekkasje og tiltak for å begrense lekkasjemengde, samt at uklare roller mellom ulike aktørene ikke ga tilstrekkelig kvalitet og oppfølging i utviklingen av verktøyet som ble brukt da lekkasjen oppsto.

Pålegg

StatoilHydro pålegges nå å gjennomgå rutiner for tilsvarende arbeidsoperasjoner, identifisere forbedringstiltak og gjennomføre disse innen 1. november i år.

StatoilHydros egen gransking rundt lekkasjen ble ferdig i slutten av august. Også den slår fast at lekkasjen kunne ført til en eksplosjon og tatt liv.

Statfjord-lekkasje stanset

Sluttpakker går ikke utover sikkerheten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.