ARKIVNYHETER

StatoilHydro byr på olje

IRAK: DNOs oljeinstallasjoner i nord-Irak kan få selskap av flere utenlandske selskaper. Irak auksjonerer i dag bort flere olje- og gasskontrakter, og StatoilHydro og andre internasjonale oljeselskaper er til stede.
IRAK: DNOs oljeinstallasjoner i nord-Irak kan få selskap av flere utenlandske selskaper. Irak auksjonerer i dag bort flere olje- og gasskontrakter, og StatoilHydro og andre internasjonale oljeselskaper er til stede. Bilde: Anthony Suau/DNO
30. juni 2009 - 12:38
Vis mer

Britiske BP og kinesiske CNPC vant kampen om å utvinne olje i Iraks største oljefelt Rumaila. StatoilHydro er på plass i Bagdad der kontraktene fordeles.

Tirsdag blir det bestemt hvilke selskaper som får utvinne olje og gass i Irak. 31 selskaper er med i kampen om i alt åtte kontrakter.

Ikke StatoilHydro-bud ennå

StatoilHydro var ikke med på de to første budrundene, som ikke forløp uten vanskeligheter. Først ut var oljefeltet Rumaila, der to konsortium la inn bud. Både Exxon Mobil/Petronas og BP/CNPC ba om høyere beløp i kompensasjon for å pumpe opp oljen enn det Iraks myndigheter er villige til å betale. Budgiverne ble derfor bedt om å justere budene sine.

Feltet ligger sør i Irak og rommer rundt 17,7 milliarder fat olje, og kontrakten gikk til slutt til BP/CNPC.

Neste felt ut var gassfeltet Mansouri. Ingen ønsket å legge inn bud på dette feltet, som ligger i nordøst i Irak, i en av landets mest urolige provinser.

– Tjener Irak

Statsminister Nouri al-Maliki håper at oljeutvinningen skal tjene gjenoppbyggingen av det krigsherjede landet.

– Både selskapene og den jevne iraker vil tjene på dette, sa statsminister Nouri al-Maliki da han åpnet møtet der kontraktene blir fordelt.

Dette skjer nesten 40 år etter at Baath-partiet, som den gang regjerte i Irak, nasjonaliserte landets olje- og gassindustri. Kontraktene skulle egentlig fordeles mandag, men måtte utsettes én dag da flyplassen i Irak ble stengt på grunn av sandstorm.

StatoilHydro taust

StatoilHydro var på plass i Bagdad da budrunden for servicekontraktene på de seks oljefeltene og to gassfeltene i landet startet tirsdag morgen.

– Budene behandles i rekkefølge, enkeltvis. Til hvert felt kan interesserte legge inn bud med informasjon om hva de vil øke produksjonen til og hvilken godtgjørelse de ønsker for å gjøre dette, forklarer pressekontakt Mari Dotterud i StatoilHydro til NTB.

Deltar i konsortium

Dotterud legger til at hun ikke kjenner til rekkefølgen i budprosessen.

For ikke å gi konkurrentene fordeler, har ikke selskapet ønsket å avsløre hvilke felt de har lagt inn bud på.

– StatoilHydro er til stede i Bagdad og følger budgivningen. Vi er forberedt og tar sikte på å by sammen med partnere i et konsortium, sier Dotterud.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.