ENERGI

Statoil vinner ute

Anders J. Steensen
27. feb. 2003 - 14:45

Statoils utenlandssatsing begynner å bære frukter. I Venezuela fikk nylig Statoil operatørskapet for blokk 4 i Plataforma Deltana utenfor østkysten av landet. Operatørskapet ble vunnet etter en anbudskonkurranse. Blokkens areal er på 1435 km 2, og vanndypet varierer mellom 200 og 800 meter. Statoil skal bore tre letebrønner i området som er kostnadsberegnet til 450 millioner kroner. Selve rettighetene til operatørskapet kostet 225 millioner kroner.

Dette er det andre utenlandske operatørskapet Statoil har fått siden i fjor sommer. Det første var utbyggingen av fase seks, sju og åtte i det iranske offshorefeltet South Spars som et enormt gassfelt i den persiske golfen.

Gass i øst

Også i Aserbadjsjan har Statoil vunnet frem som operatør. Selskapet blir kommersiell operatør og får ansvar for gassalg, kontraktsadministrasjon og forretningsutvikling for gass- og kondensatfeltet Shah Deniz i Kaspihavet. I tillegg inngår transportsystemene South Caucasus Pipeline (SCP) til markedene i Tyrkia, Aserbajdsjan og Georgia. BP skal stå for selve utbyggingen av feltet. Shah Deniz er om lag dobbelt så stort som Ormen Lange-feltet i Norskehavet. Ormen Lange bygges ut av Norsk Hydro.

Beslutningen inngår i utbyggingsvedtaket for Fase 1 av Shah Deniz. Utbyggingen har en samlet investeringsramme på 22,5 milliarder kroner (oppstrøm og midtstrøm). Statoils andel av dette er 5,8 milliarder kroner. Vedtaket gir Statoil økte bokførte reserver med 85 millioner fat oljeekvivalenter.

Utbyggingsvedtaket innebærer at to norske selskaper har sikret seg oppdrag for Shah Deniz. Hydralift i Kristiansand og Nymo i Grimstad skal levere utstyr og fabrikasjon til en samlet verdi av 325 millioner kroner.

Også rørledning

Partnerne i Shah Deniz har utnevnt Statoil som operatør for det nyetablerte gassalgsselskapet Azerbaijan Gas Supply Company (AGSC), som skal administrere gassalgskontraktene som ligger til grunn for Fase 1 i feltutviklingen av Shah Deniz. Det er inngått avtaler for årlige gassalg på 8,4 milliarder kubikkmeter med Tyrkia, Aserbajdsjan og Georgia. I tillegg kommer salg av 14,6 millioner fat kondensat per år.

I tillegg til operatørskapet for AGSC, skal Statoil ha det kommersielle operatøransvaret for forretningsutvikling og administrasjon innenfor gasstransportselskapet South Caucasus Pipeline Company (SCPC). SCPC skal frakte gassen fra Baku, via Georgia, til Tyrkia. Den 690 kilometer lange gassrørledningen skal bygges i samme trasé som oljerørledningen Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) og være klar til å levere første gass til Tyrkia i 2006.

Partnerne i Shah Deniz og SCPC er: Statoil (25,5 prosent), BP (25,5),

Socar (10), TotalFinaElf (10), Naftiran (10), LukAgip (10) og Turkish

Petroleum (9).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.