OLJE OG GASS

Statoil vil utsette Johan Castberg-prosjektet

Etter regjeringens skatteendring.

Statoil vil utsette utbyggingen av Johan Castberg-prosjektet, som består av feltene Skrugard og Havis.
Statoil vil utsette utbyggingen av Johan Castberg-prosjektet, som består av feltene Skrugard og Havis.
5. juni 2013 - 07:25

Det er fortsatt usikkerhet knyttet til ressursestimat og investeringsnivå på prosjektet, mener Statoil.

– I tillegg har regjeringen nylig foreslått å redusere friinntekten i petroleumsskatten, noe som reduserer attraktiviteten til fremtidige prosjekter, særlig for marginale felt og felt som krever ny infrastruktur. Dette gjør det nødvendig med en ny gjennomgang av Johan Castberg-prosjektet, sier Øystein Michelsen, Statoils konserndirektør for utvikling og produksjon i Norge.

Usikkerhet

Det er varslet at statsstøtteregelverket vil bli benyttet for å legge til rette for ilandføring av olje og gass i nord, slik det ble gjort i Snøhvit-saken.

Dette er imidlertid ikke konkretisert og fremlagt som en del av forslaget som nå ligger til behandling i Stortinget.

Støttetiltak vil kreve notifikasjon til og godkjenning av ESA, noe som innebærer betydelig usikkerhet for prosjektet, mener Statoil.

– De oppdaterte prosjektestimatene og den nye usikkerheten i de skattemessige rammebetingelsene gjør det nødvendig å vurdere hvilke konsekvenser dette kan ha for utbyggingsløsning, sier Michelsen.

Statoil borer nå fire letebrønner i området rundt Johan Castberg. Målet med disse brønnene er å påvise tilleggsressurser for å gjøre en utbygging mer robust.

Les også: Frykter at gigantprosjekt rammes av skatteendringer

Statoils konseptillustrasjon for landanlegget til Johan Castberg.
Statoils konseptillustrasjon for landanlegget til Johan Castberg.

Skatteomlegging dårlig mottatt

Regjeringen skjerpet skatten for olje- og gassbransjen i revidert nasjonalbudsjett gjennom endrede avskrivningsregler.

Det kan gi en skatteøkning for oljeindustrien på 70 milliarder kroner fra 2013 til 2050 og gi norsk fastlandsindustri tilsvarende i skattelettelser.

Skatteomleggingen ble dårlig mottatt i oljenæringen. Statoil mener regjeringen rokker ved forutsigbarheten på sokkelen og anslår virkningen på selskapets kontantstrøm fra drift til 500 millioner kroner i 2013.

Lavere verdi

Tall fra det skotske analyseselskapet Wood Mackensey viser at Johan Castberg-prosjektet til Statoil vil få redusert nåverdien med opp mot 20 prosent på grunn av regjeringens beslutning om å redusere friinntekten i petroleumsskatten.

Prosjektet var i utgangspunktet bare marginalt lønnsomt, og nå når break even-prisen har økt med syv dollar, ble Statoil svært usikre.

Regjeringen ønsker å bruke statsstøtte for å få til ilandføring i nord.

– Vi har et mål om økt sysselsetting og næringsvirksomhet i nord, og vil derfor vil legge til rette for ilandføring av olje og gass i nord. Og regjeringen vil utnytte statstøtteregelverket, slik det ble gjort for Snøhvit, til å etablere en ordning for ilandføringsprosjekter av olje og gass i nord, sa statssekretær i Finansdepartementet Kjetil Lund(AP) til Teknisk Ukeblad forrige uke.

Det spørs om Eftas overvåkningsorgan ESA vil godkjenne statsstøtte til nok en utbygging i Nord-Norge.

Uansett må det i så fall gjøres endringer i petroleumsloven for at en oljeterminal skal få kortere avskrivningstid enn andre anlegg. I dag er det bare LNG-anlegg som har dette unntaket i loven.

Skrugard og Havis

Johan Castberg-feltet ligger 240 kilometer nordvest for Hammerfest, i samme område som Goliat og Snøhvit, men lenger til havs.

Feltet består av Skrugard-funnet fra 2011 og Havis som ble funnet i 2012. Foreløpige beregninger tyder på at det er mellom 400 og 600 millioner fat olje på feltet.

Les også: – Oljeprisen er viktigere enn skattejustering

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.