OLJE OG GASS

Statoil vil installere 4D-seismikk på Grane

Vil hente ut seks millioner nye fat.

Kà AV PROSJEKTER: Oljeselskapene har en rekke felt som bygges ut med plattformer på Granes størrelse, blant annet kan Aldous/Avaldsnes bli bygget ut med tre slike plattformer. På blokka i dag prosjekteres Hild for Total, Mariner for Statoil og Lundo for Lundin, alle prosjekter av Granes størrelse.
Kà AV PROSJEKTER: Oljeselskapene har en rekke felt som bygges ut med plattformer pÃ¥ Granes størrelse, blant annet kan Aldous/Avaldsnes bli bygget ut med tre slike plattformer. PÃ¥ blokka i dag prosjekteres Hild for Total, Mariner for Statoil og Lundo for Lundin, alle prosjekter av Granes størrelse. Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
18. juni 2012 - 13:01

Statoil, sammen med partnerne for Grane-feltet, vil installere et seismikksystem for reservoarovervåkning, eller 4D-seismikk.

Dette vil kunne gi mer og bedre reservoardata som kan brukes for å øke utvinningen fra feltet.

4D-seismikk brukes til å se endringer i reservoaret over tid, og dataen kan gi informasjon om lokale trykkendringer og endringer i metningen av olje, vann og gass i reservoaret.

Les også: Gigantfunn kan få Grane-kopi

Ny teknologi

– Denne informasjonen benyttes til å finne de beste målene for nye brønner og for å optimalisere injeksjon og produksjon til og fra ulike soner, for å få best mulig produksjon og utvinning fra feltet, skriver Statoil i et brev til Olje- og energidepartementet.

I løpet av de siste årene er det utviklet en ny type teknologi for 4D-seismikk som er basert på at kabler med lyttestasjon er nedgravd i havbunnen, og fartøyene som brukes sleper kun en signalkilde under innsamlingen.

1 mill Sm3 ekstra

– Denne teknologien gir seismikkdata med bedre kvalitet og bedre repeterbarhet som følge av at lyttestasjonene er nedgravd og ligger fast plasser, skriver Statoil.

Tilsvarende system er allerede i bruk på Valhall- og Ekofisk-feltene.

Statoil beregner at installeringen av et slikt system vil kunne øke utvinningen fra Grane-feltet med omtrent 1 millioner Sm3, tilsvarende 6,3 millioner fat oljeekvivalenter.

To ganger i året er forutsetning

Installeringen av et slikt system på Grane vil inkludere 180 kilometer med lyttestasjoner, som blir plassert med 50 meters mellomrom.

Statoil planlegger å samle inn seismikken i tidsrommet mai til juli, og oktober til desember.

Ifølge selskapet er det viktig at innsamlingen kan foregå inntil to ganger årlig for å realisere verdien i prosjektet.

– Dette kan ses på som en naturlig teknologisk videreutvikling, og det er således operatørens oppfatning at det ikke bør være behov for endring av Grane PUD (plan for utbygging og drift, journ. Anm), skriver Statoil.

Les også: Oljepyttene skal nedprioriteres

Slik blir Johan Sverdrup bygd ut

Slik blir havbunnsfabrikken

Her er Statoils flytende testlab 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.