NYHETER

Statoil vil ha standardisering

For å få ned kostnadene vil Statoil redusere antallet konnektorer og penetratorer til subsea-installasjoner.

Ettersom det blir flere og flere installasjoner på havbunnen etterlyser Statoil mer standardiserte produkter. Illustrasjonen fra Gjøa.
Ettersom det blir flere og flere installasjoner på havbunnen etterlyser Statoil mer standardiserte produkter. Illustrasjonen fra Gjøa. Bilde: FMC Technologies
11. juni 2014 - 07:00

Det er Steinar Midttveit, fagleder for Subsea elektro i Statoil som tar til orde for en effektivisering.

Nesten like produkter

Han mener at det er små forskjeller mellom mange typer konnektorer og penetratorer. Ofte er ikke forskjellene større enn at de er dimensjonert for noen få ampere mer eller mindre, eller at det er noen få meters skille mellom kvalifisert havdyp. Midttveit holdt et foredrag om Subsea Factory på årsmøtet til Ifea. Der pekte han på at det ligger et effektiviseringspotensial i standardisering.

– Jeg tror at også leverandørene vil være interesserte i standardisering. I dag kan det være forskjellige spesifikasjoner selv hos én og samme operatør, og det er for mange nesten like produkter på markedet, sier Midttveit.

Midttveit presiserer at han snakker om funksjonalitet og at det er snakk om å prøve å standardisere på blant annet standard spennings- og strømverdier. Han mener at markedet selv vil regulere antall produkter.

Syv operatørerSteinar Midttveit, fagleder subsea elektro i Statoil
Syv operatørerSteinar Midttveit, fagleder subsea elektro i Statoil

Syv operatører

– I Statoil tror jeg for eksempel at vi kan klare oss med et begrenset antall ytelser, rundt 10–15 forskjellige, for å dekke behovene innen subsea kraftdistribusjon.

 I dag anslår Midttveit antall kraftkonnektorer til å være ca. 100.

Han er ikke alene. Etter initiativ fra Statoil har en gruppe på syv av de største operatørene begynt å arbeide med standardisering innen elektro. Chevron, Exxon, Petrobras, Shell, Total og Woodside er med, i tillegg til Statoil. Arbeidet retter seg mot komponenter for spenninger fra 3 til 30 kV.

internasjonal standard

Midttveit ser løpet mot standardisering som et flertrinns-arbeid. I første omgang må det komme på plass en felles operatørstandard, deretter en felles internasjonal industristandard. Operatørinitiativet har allerede på plass det første dokumentet for konnektorer og penetratorer. Dette vil i neste omgang bli utgitt som en IEC/IEEE standard.

Han tror ikke det er realistisk å få standardiseringen så langt at hann- og hunn-konnektorer fra forskjellige leverandører kan gå om hverandre.

– Nei, det er ikke realistisk for kraftkonnektorer selv om noen leker med slike tanker. Men strukturene for oppkobling rundt selve konnektorene kan nok standardiseres. Det arbeidet vi har startet dreier seg om elektro. Det neste trinnet i utviklingen blir de mekaniske grensesnittene.

Krever tid

Arbeidet startet i 2010, og selv med alle tungvekterne blant operatørene på plass, erfarer Midttveit at det tar lang tid å få en standard på plass.

– Standardiseringsarbeid tar lengre tid enn jeg trodde, men det er ingen vei utenom. Kostnadene for Subsea Factory må ned, og da er standardisering viktig. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.