OLJE OG GASS

Statoil vil bore også utenfor Bahamas

Statoil eier South Riding Point-terminalen på Bahamas. Nå vil de bore etter olje utenfor øygruppen.
Statoil eier South Riding Point-terminalen på Bahamas. Nå vil de bore etter olje utenfor øygruppen. Bilde: Tor Martin Anfinnsen/Statoil
Ole K. Helgesen
21. juli 2010 - 08:40

Forrige uke meldte Teknisk Ukeblad at spanske Repsol og Statoil snart skal bore utenfor Cuba. Dette har skapt store protester i USA, spesielt fra Floridas folkevalgte.

Les mer: Starter dypvannsboring utenfor Florida

Protestene blir trolig ikke mindre mot Statoils ønske om boring utenfor Bahamas. Prospektene selskapet vil undersøke ligger tett opp til strendene på østsiden av Florida.

Partnerskap

I fjor inngikk Statoil et partnerskap med selskapet BPC for å lete etter olje på Bahamas' sokkel.

Og ifølge avisen Nassau Guardian har BPC nylig gjennomført seismiske undersøkelser utenfor Bahamas med svært oppløftende resultater.

Resultatene blir for tiden studert nærmere et ukjent sted i Nord-Amerika.

Venter på klarsignal

Statoil skal ikke ha deltatt i disse undersøkelsene som er gjort i nærheten av blokkene det norske selskapet ønsker å undersøke. Statoil kan ikke drive seismikk fordi myndighetene på Bahamas fremdeles ikke har godkjent transaksjonen mellom Statoil og BPC.

– Vi verken kan eller vil gjennomføre noen fysisk aktivitet på Bahamas før transaksjonen er godkjent av myndighetene. Men hvis og når godkjenninger foreligger, vil vi gå videre med seismikk. Og på basis av seismikken, vil det bli tatt stilling til om vi skal bore, sier informasjonssjef i Statoil, Ola Morten Aanestad.

Statoil operatør

Han forteller at Statoil vil bli operatør for lisensene. Dette gjelder også for eventuelle boreoperasjoner.

– Når vi ønsker å kjøpe oss inn i disse lisensene, er det fordi vi mener de har et potensial. Men det er alltid betydelig usikkerhet knyttet til leting i nye områder.

– Lett bytte Bellona, som har etablert seg i USA, advarer Statoil mot å sette seg selv i søkelyset.
– Lett bytte Bellona, som har etablert seg i USA, advarer Statoil mot å sette seg selv i søkelyset.

– Lett bytte

Bellona-leder Frederic Hauge sier Statoil blir et lett bytte for amerikanske miljøorganisasjoner og miljøengasjerte politikere ved å bore utenfor Cuba og ferieparadiset Bahamas.

– Jeg forstår ikke hva de tenker. USA innfører forbud mot dypvannsboring etter landets verste miljøkatastrofe gjennom tidene. Men da flytter Statoil bare boringen til Karibia, rett utenfor Mexicogolfen. Det er uforståelig at de er villige til å sette seg selv i søkelyset på denne måten.

Symbolsak

Han ber selskapet roe seg ned og tenke seg om.

– De lager en ordentlig symbolsak for miljøbevegelsen der borte. Og vi vil selvsagt ta Statoils planer opp med de mange viktige organisasjoner og politkerne vi har kontakt med i USA, slår Hauge fast.

Innflytelsesrike personer

Bellona-lederen tror planene blir et PR-mareritt for Statoil.

– Det er enormt mange innflytelsesrike personer i Florida. Og de vil gjøre det de kan for å stanse miljøtrusler mot staten. Amerikanske politikere er heller ikke begeistret for selskaper som driver virksomhet på Cuba. Jeg vet ikke om Statoil vet hva de driver med, men jeg ønsker dem lykke til.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.