OLJE OG GASS

Statoil varslet ikke om utslipp før to år etter

Oppdaget lekkasje i 2011, men varslet ikke før i år.

Direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet reagerer sterkt på at Statoil brukte to år på å varsle om lekkasje på Njord-feltet i Nordsjøen.
Direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet reagerer sterkt på at Statoil brukte to år på å varsle om lekkasje på Njord-feltet i Nordsjøen. Bilde: Jörgen Skjelsbæk
5. juli 2013 - 14:19

Statoil ga ikke beskjed til direktoratet før i juni i år. Det synes Ellen Hambro, direktør for det nye MD, er veldig alvorlig, da bedrifter har plikt til å rapportere om utslipp umiddelbart.

Mistanke i 2010

– Statoil visste tidlig i 2011 at de hadde hatt store utslipp av forurenset materiale på havbunnen. Vi ser alvorlig på selve utslippet og kritiserer at det gikk mer enn to år før vi fikk beskjed, sier hun i en pressemelding.

Det var i november 2010 at Statoil kartla sjøbunnen under Njord A-plattformen i Nordsjøen. Bakgrunnen for undersøkelsen var at MD hadde fått informasjon om problemer med injeksjonsbrønner på havbunnen.

3,4 tonn kjemikalier

Kartleggingen avdekket flere kraterlignende forhøyninger på havbunnen, noe som kan tyde på utslipp.

Flere av disse forhøyningene ble analysert, og konklusjonen var at forhøyningene besto av havbunnsmateriale og rester av olje og kjemikalier. Statoil anslår at det ble lekket totalt 3,4 tonn kjemikalier til havbunnen mellom 1999 og 2006.

Mediekontakt for Statoils oppstrømsaktiviteter på norsk sokkel, Ola Anders Skauby, beklager utslippet og at selskapet brukte så lang tid på å varsle MD.

– Tar selvkritikk

– Det har tatt tid å vurdere mulige årsaker til utslippet, og til datainnsamling- og analysering. Generelt har vi gode rutiner for å varsle myndighetene, men i dette tilfellet brukte vi for lang tid på å varsle. Dette tar vi selvkritikk på, sier han til NTB, og påpeker at Statoil etter denne saken har skjerpet rutinene sine ytterligere.

Direktoratet pålegger selskapet å levere redegjørelse for både funnene og Statoils oppfølging av saken innen 20. august. Først etter den tid vil direktoratet vurdere hvordan saken skal følges videre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.