KRAFT

Statoil skrinlegger dansk bioetanolfabrikk

HØYE KORNPRISER: For høye kornpriser og for lav pris på bioetanol har ført til at Statoil nå skrinlegger en bioetanolfabrikk i Danmark.
HØYE KORNPRISER: For høye kornpriser og for lav pris på bioetanol har ført til at Statoil nå skrinlegger en bioetanolfabrikk i Danmark. Bilde: OLIVIER BOITET
Jannicke Nilsen
26. sep. 2007 - 14:33

Statoil hadde ambisjoner om å produsere første generasjons bioetanol av korn, og forsyne det danske og svenske markedet.

Ikke lønnsomt

Fabrikken, hvor produksjonen av bioetanol skulle skje, skulle bygges i tilknytning til raffineriet på Kalundborg Havn. Anlegget hadde en kostnadsramme på en milliard kroner.

Nå dropper Statoil hele prosjektet.

– Etter å ha gått gjennom planene er det vår vurdering at anlegget ikke vil være lønnsomt, verken på kort eller lang sikt, sier direktør John Berg i danske Erhvervsbladet.

For lav salgspris

Årsaken er at kornprisene er for høye, og at prisen på bioetanol ikke er høy nok.

I stedet vil Statoil bygge et demonstrasjonsanlegg for produksjon av andregenerasjons bioetanol ved siden av Asnæsverket. Produksjonen skal baseres på halm.

Restprodukter

Planen er at demonstrasjonsanlegget skal være i drift innen utgangen av 2009, og vise hvordan man kan utnytte restprodukter fra landbruket til framstilling av bioetanol, fôr og fast biobrensel.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Årlig produksjon antas å være:

  • 4 500 tonn bioetanol
  • 13 500 tonn fôr til landbruket
  • 10 500 tonn fast biobrensel, som kan erstatte kull til el- og varmeproduksjon.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.