KRAFT

Statoil skrinlegger dansk bioetanolfabrikk

HØYE KORNPRISER: For høye kornpriser og for lav pris på bioetanol har ført til at Statoil nå skrinlegger en bioetanolfabrikk i Danmark.
HØYE KORNPRISER: For høye kornpriser og for lav pris på bioetanol har ført til at Statoil nå skrinlegger en bioetanolfabrikk i Danmark. Bilde: OLIVIER BOITET

Statoil hadde ambisjoner om å produsere første generasjons bioetanol av korn, og forsyne det danske og svenske markedet.

Ikke lønnsomt

Fabrikken, hvor produksjonen av bioetanol skulle skje, skulle bygges i tilknytning til raffineriet på Kalundborg Havn. Anlegget hadde en kostnadsramme på en milliard kroner.

Nå dropper Statoil hele prosjektet.

– Etter å ha gått gjennom planene er det vår vurdering at anlegget ikke vil være lønnsomt, verken på kort eller lang sikt, sier direktør John Berg i danske Erhvervsbladet.

For lav salgspris

Årsaken er at kornprisene er for høye, og at prisen på bioetanol ikke er høy nok.

I stedet vil Statoil bygge et demonstrasjonsanlegg for produksjon av andregenerasjons bioetanol ved siden av Asnæsverket. Produksjonen skal baseres på halm.

Restprodukter

Planen er at demonstrasjonsanlegget skal være i drift innen utgangen av 2009, og vise hvordan man kan utnytte restprodukter fra landbruket til framstilling av bioetanol, fôr og fast biobrensel.

Årlig produksjon antas å være:

  • 4 500 tonn bioetanol
  • 13 500 tonn fôr til landbruket
  • 10 500 tonn fast biobrensel, som kan erstatte kull til el- og varmeproduksjon.
Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.