OLJE OG GASS

Statoil skiller ut 209 årsverk

Kutter i Norge og overfører arbeidsoppgavene til tre eksterne selskaper.

Statoil skiller ut 209 årsverk. Tjenestene skal nå leveres av Capgemini, Coor Service Management og Accenture.
Statoil skiller ut 209 årsverk. Tjenestene skal nå leveres av Capgemini, Coor Service Management og Accenture. Bilde: NTB scanpix
14. jan. 2014 - 09:56

Konserntillitsvalgt for YS i Statoil og forbundsstyremedlem i SAFE, Bjørn Asle Teige er oppgitt over at Statoil nå kutter 209 årsverk i Norge og gjennomfører tiltak som berører ytterligere 50 ansatte utenfor landet. Alle de fem fagforeningene har anbefalt bedriften å ikke gjennomføre tjenesteutsetting.

– Vi har vært i denne prosessen lenge og prøvd å komme med alternative kostnadskutt, men vi føler at det har vært hardt, at ledelsen har ønsket dette hele veien. Det er et veldig press på å levere resultater og overskudd. Beslutningen er derfor skuffende, men ikke overraskende, sier Teige til NTB

Han kaller prosessen og resultatet et utslag av kapitalismens iboende råskap.

Kan bli flere

Stillingskuttene omfatter IT, eiendomsdrift og finans. I andre kvartal blir beslutningen om eventuelle kutt innen HR tatt.

Statoil forklarte avgjørelsen sin i en pressemelding mandag:

– Etter grundig evaluering har vi konkludert med at det er et solid forretningsmessig rasjonale for outsourcing innen disse tjenesteområdene, sier Torgrim Reitan, konserndirektør for økonomi og finans i Statoil.

Statoil mener at utskillingen av disse tjenestene til eksterne leverandører vil styrke konkurranseevnen ved å redusere kostnadene og øke fleksibiliteten.

– Samtidig opprettholder vi et riktig servicenivå, sier Reitan.

– De fleste får ny jobb

Statoil opplyser at de fleste av de ansatte som berøres av endringene, vil bli tilbudt ansettelse hos de nye leverandørene.

– 80 prosent av de ansatte som berøres av endringen, vil bli tilbudt ansettelse hos leverandørene, sier pressetalsmann Fredrik Norman til Stavanger Aftenblad. Selskapene som er valgt, er Capgemini for IT, Coor Service Management for eiendomsdriften og Accenture for økonomi og finanstjenester.

Det er meningen at oppgavene blir overført til de tre selskapene i løpet av våren.

– Noen blir tilbudt jobb, men ikke alle. I tiden som kommer vil navnene deres komme på blokka. Spørsmålet er hvilke muligheter de har videre. Det viktigste for oss nå er å få en god prosess for dem, sier YS-tillitsvalgt Teige.

Største på over ti år

Coor Service Management opplyser at avtalen om servicetjenester med Statoil omfatter både eiendomsdrift, renhold, sikkerhets- og resepsjonstjenester, konferansetjenester og kontorservicetjenester.

Avtalen skal være den største innen dette tjenesteområdet i Norden på over ti år.

– Vi er glade og stolte over denne avtalen som innebærer at vi vokser markant i Norge. For konsernet får dette positive effekter på omsetning og resultat allerede i 2014, sier Mikael Stöhr, konsernsjef for Coor Service Management. 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.