OLJE OG GASS

Statoil skal bore mer på Peregrino

Ole K. Helgesen
26. aug. 2010 - 11:00

ONS / STAVANGER: Leder for Statoils virksomhet i den sørlige delen av Atlanterhavet, Thore E. Kristiansen, sier selskapet ser store oppsider for Peregrino-feltet. Selskapet har skutt 3D-seismikk i området sør for feltet, og ser muligheter for en fase to av prosjektet. Og allerede i første kvartal neste år vil selskapet starte en leteboring for å prøve å øke reservene.

– Vi håper at vi kan bygge en tredje brønnhodeplattform som kan knyttes opp til den flytende produksjonsenheten. Dette er fremdeles et leteprosjekt, men vi legger ikke skjul på at vi ser en betydelig oppside på Peregrino, sier Kristiansen.

Mer fra ONS: Følg med på våre temasider.

Avgrensingsbrønn

Statoil har allerede har påvist ressurser på rundt 100 millioner fat sørvest for Peregrino. Nå vurderer geologene om det skal bores en avgrensingsbrønn for å undersøke dette funnet nærmere.

– Vi har opsjon på en rigg fra Maersk til å bore en avgrensingsbrønn. Men dette er fremdeles under vurdering, sier Statoil-direktøren.

UTBYGGING: Peregrino-feltet bygges ut med et flytende produksjons- og lagerskip (FPSO) og to plattformer.
UTBYGGING: Peregrino-feltet bygges ut med et flytende produksjons- og lagerskip (FPSO) og to plattformer. Laila Sømme

Tung olje

Det norske selskapet omtaler Peregrino som et av sine beste internasjonale prosjekter. Feltet inneholder 2,5 milliarder fat olje, men den er tung og vanskelig produsere. Kristiansen sier Statoil skal bruke sin teknologiske kompetanse på vanninjeksjon til å øke utvinningsgraden til 20 prosent eller rundt 500 millioner fat.

Samtidig jobber ekspertene med å øke utvinningsraden ytterligere ved bruk av kjemikalier og polymerer. Ved hjelp av kjemikalier kan man å øke viskositeten til det injiserte vannet slik at vannet kan presse mer olje ut av reservoaret.

Holder tidsplanen

Feltet bygges ut med et flytende produksjons- og lagerskip (FPSO) fra Maersk og to plattformer som er kjøpt brukt fra USA. De to brønnhodeplattformene har hver for seg 30 brønnslisser. De står på henholdsvis 100 og 120 meters vanndyp. De pæles fast i havbunnen med henholdsvis 8 og 12 pæler som er nær 100 meter lange.

Kristiansen forteller at utbyggingen holder tidsplanen.

– Utbyggingen er i dag 95 prosent fullført. FPSOen vil være på plass mot slutten av året. Og produksjonen starter i første kvartal neste år.

Gradvis økning

Statoil regner med at produksjonstoppen på første fase vil bli på 100 000 fat per dag.

– Vi vil ikke nå topproduksjon ved oppstarten. Men i løpet av 2012 forventer vi å produsere 100 000 fat per dag, sier Kristiansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.