OLJE OG GASS

Statoil selger oljesand i Canada

Statoil selger 40 prosent av sitt omstridte oljesandprosjekt i Canada.
Statoil selger 40 prosent av sitt omstridte oljesandprosjekt i Canada. Bilde: Ole K. Helgesen
23. nov. 2010 - 07:08

Statoil har inngått avtale om å selge en andel i selskapets oljesandprosjekt i Alberta, Canada (Kai Kos Dehseh) til det thailandske selskapet PTT Exploration and Production (PTTEP).

40 prosent

I henhold til avtalen skal PTTEP betale i alt 2,28 milliarder amerikanske dollar, 13,7 milliarder norske kroner for andelen på 40 prosent.

Statoil vil beholde en andel på 60 prosent, og selskapet skal fungere som ledende partner og være operatør for prosjektet.

Les også: Lei av feil om oljesand

Reduserer risiko

Transaksjonen vil ha gyldighet fra 1. januar 2011.

– Denne transaksjonen understreker kvaliteten på våre ressurser i Canada og viser vår evne til å skape verdier som oljesandoperatør, sier konsernsjef Helge Lund i Statoil i en pressemelding.

– Avtalen om å redusere vår andel fra 100 prosent til 60 prosent følger andre transaksjoner vi nylig har gjort for å optimalisere risiko- og strategiprofilen for vår globale portefølje, fortsetter Lund.

Beste teknologi

Canadisk oljesand representerer en av verdens største oljeressurser og vil spille en stadig større rolle i den globale energiforsyningen, hevder Statoil.

– Vårt nye partnerskap vil bruke den beste tilgjengelige teknologien for å minimere miljøpåvirkningen og maksimere verdiene i videreutviklingen av Kai Kos Dehseh, sier Lund.

Statoil overtok Kai Kos Dehseh gjennom oppkjøpet av North American Oil Sands Corporation i 2007.

Les også: Ber Norge si nei til oljesand

Ruster til omkamp om oljesand

Skrøt av CO2-versting

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.