OLJE OG GASS

Statoil selger eierandeler for 8,6 milliarder

I Aserbajdsjan.

VERDT MILLIARDER: Avtalen om å selge sin eierandel på 10% i det gigantiske Shah Deniz-feltet i Aserbajdsjan ble inngått så langt tilbake som desember i fjor, men har ikke blitt fullført før nå.
VERDT MILLIARDER: Avtalen om å selge sin eierandel på 10% i det gigantiske Shah Deniz-feltet i Aserbajdsjan ble inngått så langt tilbake som desember i fjor, men har ikke blitt fullført før nå. Bilde: Shahin Abasaliyev
6. mai 2014 - 10:34

Statoil kunngjorde i slutten av april et resultat etter skatt på 23,7 milliarder kroner i første kvartal i år, opp fra 6,4 milliarder kroner i samme periode året før.

Driftsinntektene lå på 169,9 milliarder kroner, 8,2 milliarder kroner mer enn i første kvartal 2013.

Les også: Dette er verdens fem største oljefelt til havs

Nesten 10 milliarder

Ett element som har bidratt til de gode tallene er et salg av eiendeler i gassfeltet Shah Deniz i Aserbajdsjan. Selskapet har solgt 10 % av sin eierandel på 25,5 prosent i prosjektet til BP (3,3 %) og Socar (6,67 %).

Avtalen ble inngått så langt tilbake som desember, men har ikke blitt fullført før nå.

Det gigantiske gassfeltet inneholder anslagsvis 500–1000 milliarder Sm gass og 250–500 millioner tonn utvinnbar kondensat.

Optimalisering

Statoils konsernsjef Helge Lund har sagt i en pressemelding at salget inngår i selskapets «porteføljeoptimalisering».

– Salget samsvarer med vår strategi om porteføljeoptimalisering basert på streng prioritering av framtidige investeringer, og verdiskapning gjennom en betydelig gassposisjon. Vi har vurdert våre mulige posisjoner gjennom hele prosjektets verdikjede, og avveid økonomi og risiko for å identifisere hva som utgjør optimal deltakelse, sier Lund.

Les også: Gass fra Aserbajdsjan utløser gigantisk investering

Stort prosjekt

I desember kunngjorde det BP-opererte Shah Deniz-konsortiet at de skulle utvide South Caucasus-rørledningene gjennom Aserbajdsjan og Georgia, bygge gassrørledningen the Trans-Anatolian Gas Pipeline på tvers av Tyrkia og den transadriatiske rørledningen på tvers av Hellas, Albania og inn i Italia.

Alle prosjektene inngår i fase to-prosjektet i Shah Deniz-utbyggingen og skal skape en sørlig gasskorridor til Europa.

Dyrt

I tillegg skal det bores 26 havbunnsbrønner og bygges to plattformer på feltet, mens det på land vil blir bygget nye prosesserings- og kompresjonsanlegg i Sangachal.

Prosjektet har samlet sett en kostnad på drøye 166 milliarder kroner.

Statoil gikk inn i Aserbajdsjan i 1992 og er partner med 8,56 % andel i det oljeproduserende Azeri-Chiraq-Guneshli-feltet og nå altså 15,5 prosent i Shah Deniz-prosjektet.

Les også:

Disse oljefeltene er størst i verden

Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen

Ekspert mener verdens største gassfelt til havs kan bli liggende urørt  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.