ARKIVNYHETER

Statoil reduserer produksjonsveksten

UTFORDRING: Gulltopp-brønnen har vist seg vanskelige å bor enn forutsatt. Opstart av brønnen er nå satt til annet kvartal 2007.
UTFORDRING: Gulltopp-brønnen har vist seg vanskelige å bor enn forutsatt. Opstart av brønnen er nå satt til annet kvartal 2007. Bilde: STatoil
Anders J. Steensen
29. sep. 2006 - 09:52

Allikevel vil produksjonveksten være på hele 14 prosent.

For 2006 venter Statoil at produksjonen er på 1.140 000 fat oljeekvivalenter til en oljepris på 60 dollar fatet daglig. Den nye prognosen viser at forventet dagsproduksjon for 2007 vil være på 1.300 000 fat daglig.

Av dette vil 240.000 fat komme fra oljefelt i andre land. Opprinnelige mål var på 1.340 00 fat oljeekvivalenter daglig.

Den lavere daglige oljeproduksjonen medfører at produksjonskostnadene per fat i Statoil øker noe.Kristin forsinker

Årsakene til reduksjonen er å finne på norsk sokkel. Her gjennomfører Statoil en rekke pionerprosjekter som har vist seg mer kompliserte enn først antatt.

Problemer med brønnene og undervannsinstallasjonene på Kristin-feltet grunnet det høye trykket og temperaturen, gjør at det tar tid å få oljeproduksjonen opp i full kapasitet.Gulltopp dyrere

En annet prosjekt som har tatt lenger tid enn opprinnelig planlagt er boringen av Gulltopp-brønnen fra Gullfaks A.

Her ønsker Statoil å bore horisontalt til et reservoar som ligger 10 kilometer unna Gullfaksreservoaret. Gulltopp-prosjektet er viktig for å kunne utnytte småfelt som ligger omkring de store reservoarene fra eksisterende infrastruktur uten investeringer i ny undervannsutrustning.

Denne brønnen har vist seg vanskeligere enn forutsatt. For å bore brønnen ferdig må boreutstyret på Gullfaks A forsterkes. Dermed blir oppstarten av brønnen utsatt.Lengre leveringstider

Også de gode tidene er med på å redusere produksjonen. Kapasitetsproblemer i industrien medfører mindre forsinkelser i en del utbygginger.

Prosjektene i utlandet er også forsinket noe, samtidig som Statoil og PDVSA har bestemt at en vedlikeholdsstans på tungoljeanlegget i Sincor, Venezuela skal fremskyndes med et år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.