ARKIVNYHETER

Statoil reduserer eierandeler i oljesand

GOD FORTJENSTE: Statoil har solgt 40 prosent av sine oljesandressurser i Canada for mer enn det de gav for hele prosejktet for tre år siden.
GOD FORTJENSTE: Statoil har solgt 40 prosent av sine oljesandressurser i Canada for mer enn det de gav for hele prosejktet for tre år siden. Bilde: Ole K. Helgesen
Anders J. Steensen
23. nov. 2010 - 09:37

I henhold til avtalen skal PTTEP betale i alt 2,28 milliarder amerikanske dollar for andelen på 40 prosent. Statoil vil beholde en andel på 60 prosent, og selskapet skal fungere som ledende partner og være operatør for prosjektet. Produksjonsvolumene fra partnerskapet vil fortsatt bli håndtert og markedsført av Statoil Canada Ltd.



Fra 2011

Transaksjonen gjelder fra 1. januar 2011. Den er avhengig av at myndighetene i Canada godkjenner salget. Avtalen skal etter planen sluttføres i første kvartal 2011.

– Denne transaksjonen understreker kvaliteten på våre ressurser i Canada, og viser vår evne til å skape verdier som oljesandoperatør, sier konsernsjef i Statoil, Helge Lund i en pressemelding.

– Vi ser fram til å danne et sterkt partnerskap med PTTEP i den videre utviklingen av vår oljesandvirksomhet i Canada. Avtalen om å redusere vår andel fra 100 prosent til 60 prosent følger andre transaksjoner vi nylig har gjort for å optimalisere risiko- og strategiprofilen for vår globale portefølje, fortsetter Lund.



Store ressurser

Som en del av utviklingen av Kai Kos Dehseh presenterte Statoil tidligere i år en teknologiplan som hadde som formål å øke verdier gjennom høyere produksjon og en reduksjon i CO 2-utslipp og energibruk. Framtidig utvikling av oljesandlisensene vil skje stegvis. Canadisk oljesand representerer en a verdens største oljeressurser og vil spille en stadig større rolle i den globale energiforsyningen.

– PTTEP deler fullt ut våre ambisjoner om effektiv og ansvarlig drift og utvikling av våre oljesandlisenser i Canada. Vårt nye partnerskap vil bruke den beste tilgjengelige teknologien for å minimere miljøpåvirkningen og maksimere verdiene i videreutviklingen av Kai Kos Dehseh, sier Lund.



Bruker damp

Statoil overtok Kai Kos Dehseh gjennom oppkjøpet av North American Oil Sands Corporation i 2007. Siden den gang har Statoil investert i utvikling av produksjonsanlegg og tilhørende infrastruktur til Leismer-prosjektet. Dette prosjektet utgjør den første fasen i den totale utviklingen av Kai Kos Dehseh, basert på dampinjisering (Steam Assisted Gravity Drainage, SAGD). Prosjektet startet dampinjisering 3. september 2010, en måned tidligere enn planlagt, og er i rute til å gå over i produksjonsfasen i første kvartal 2011.



Statsselskap

PTTEP ble etablert i 1985 og er Thailands eneste selskap som driver med undersøkelse og produksjon av olje- og gass. PTTEP er ett av de ti største selskapene notert på børsen i Thailand, med en markedsverdi på rundt 20 milliarder amerikanske dollar. Selskapet investerer i over 40 prosjekter i 12 land og har rundt 3.000 ansatte. PTTEP eies med en 65 prosents andel av PTT Public Company Limited (PTT), et fullt integrert energi-konglomerat i Thailand. Den thailandske staten eier direkte 51 prosent av PTT.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.