OLJE OG GASS

Statoil pumper 700 millioner kroner inn i Heidrun

Skal få opp produksjonen med over seks millioner fat olje.

MÅ SENKE TRYKKET: Heidrun-plattformen, som har produsert siden 1995, sliter med for høyt innløpstrykk i noen av brønnene. Målet er å redusere dette trykket for å få opp oljeproduksjonen. Modifikasjonen koster 700 millioner kroner og skal øke utvinningen med 6,29 millioner fat olje.
MÅ SENKE TRYKKET: Heidrun-plattformen, som har produsert siden 1995, sliter med for høyt innløpstrykk i noen av brønnene. Målet er å redusere dette trykket for å få opp oljeproduksjonen. Modifikasjonen koster 700 millioner kroner og skal øke utvinningen med 6,29 millioner fat olje.
14. mars 2014 - 13:25

I 2009 måtte Statoil skrive ned reservene på Heidrun-feltet med hele 100 millioner fat.

Dette har fått selskapet til å prøve flere metoder for å få opp så mye som mulig av det opprinnelige ressursanslaget, som var 1145 millioner fat olje og 46,5 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) gass.

Les også: Slik vil Rederiforbundet rekruttere 3000 nye riggansatte

Må redusere trykket

Nå har selskapet fått tillatelse av Petroleumstilsynet (Ptil) til å modifisere deler av produksjonsanlegget på plattformen.

Plattformen, som har produsert siden 1995, sliter nemlig med for høyt innløpstrykk i noen av brønnene. Målet er å redusere dette trykket for å få opp oljeproduksjonen.

– Vi har noen brønner som etter lang levetid ikke har tilstrekkelig trykk til at de kan fortsette å produsere mot normalt innløpstrykk på plattformen. Ved å senke trykket i testseparator kan vi disse produsere lengre enn de ellers ville gjort. Resten av brønnparken produserer fortsatt mot det normale trykket, skriver pressetalsmann Sverre Kojedal i en e-post til Teknisk Ukeblad.

Les også: Slik vil den nye sokkelsjefen holde produksjonen oppe til 2025

Over seks millioner fat

Det er ventet at modifikasjonen koster rundt 700 millioner kroner. Hele operasjonen skal ta 15 måneder og skal etter Statoils beregninger øke produksjonen på feltet med totalt 6,29 millioner fat olje over levetiden.  

Den daglige produksjonen på Heidrun- feltet var i fjerde kvartal i fjor 55 000 fat olje.

Fra starten i 1995 har Heidrun produsert mer enn 900 millioner fat.

Målet til Statoil er å ha produksjon på feltet til rundt 2045.

Les også: Dette er de 9 viktigste utbyggingene for oljebransjen

Verdens første flytende betongplattform

Heidrun ligger på Haltenbanken i Norskehavet, om lag 225 km vest for Brønnøysund.

Heidrun var den første flytende betongplattformen i verden som ble forankret til havbunnen med strekkstag.

Les også:

Prisbelønnet radar plukkes ned etter få år

– Absolutt bekymret for det høye kostnadsnivået  

Her skal det tas ut 42.000 liter olje i minuttet  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.