OLJE OG GASS

Statoil-partner slaktes i Australia

UTBLÅSNING: Seadrill-riggen West Alpha brant opp og Montara-brønnen slapp ut olje i elleve uker i fjor høst.
UTBLÅSNING: Seadrill-riggen West Alpha brant opp og Montara-brønnen slapp ut olje i elleve uker i fjor høst.
Ole K. Helgesen
24. nov. 2010 - 09:29

Det thailandske selskapet PTTEP som skal samarbeide med Statoil innen oljesand i Canada får skylden for utblåsningen på Montara-feltet i august i fjor. Utblåsningen varte i elleve uker før det lyktes selskapet å drepe brønnen. Ifølge australsk presse står PTTEP nå i fare for å miste sine lisenser i Australia.

Forsinket rapport

I nesten et år har en utålmodig oljebransje og tilsynsmyndigheter etterlyst granskningsrapporten etter Montara-utblåsningen. Det er forventet at den, sammen med Deepwater Horizon-granskningen, vil føre til store endringer i prosedyrer og regelverk. Rapporten er en total slakt av myndigheter og operatører.

– Måten PTTEP opererte Montara-feltet var ikke I nærheten av fornuftig drift av oljefelt. Utblåsningen var ikke et resultat av et tilfeldig uhell eller uflaks. Det som skjedde i H1-brønnen var en ulykke som man kunne vente ville komme. Selskapets systemer og prosesser var så mangelfulle og nøkkelpersonellet hadde så store mangler i grunnleggende kompetanse, at en utblåsning bare ventet på å skje, står det i rapporten.

Krass kritikk

Australske tilsynsmyndigheter får også kritikk for ikke å være oppmerksomme nok.

– Boreprogrammet burde ikke vært godkjent. Dersom regelverket hadde blitt fulgt, ville trolig ikke ulykken skjedd. Men den måten tilsynet praktiserer sitt reguleringsansvar ga liten mulighet til å oppdage PTTEPs dårlige praksis, står det i rapporten.

Den direkte årsaken til utblåsningen var mest sannsynlig at hydrokarboner kom inn i 9 5/8 ” sementerte foringsrørsko og strømmet opp 9 5/8 ” foringsrør. Barrieren hadde ikke blitt trykktestet i henhold til selskapets egne regler. Trolig hadde sementen blitt svekket på grunn av mye væske, noe som resulterte i en såkalt “wet shoe”. Boreledelsen skjønte ikke problemet, selv om flere hendelser under sementeringen indikerte problemer.

Les hele rapporten her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.