OLJE OG GASS

Statoil på frierferd i Brasil

Petrobras direktør for undersøkelse og produksjon, Guilherme Estrella, Helge Lund og Ola Borten Moe understreket alle det gode samarbeidet mellom Norge og Brasil.
Petrobras direktør for undersøkelse og produksjon, Guilherme Estrella, Helge Lund og Ola Borten Moe understreket alle det gode samarbeidet mellom Norge og Brasil. Bilde: Maiken Ree
Maiken Ree
26. mai 2011 - 07:04

RIO DE JANEIRO: Statoil jobber hardt for å sikre seg en bit av de store oljereservene som befinner seg på brasiliansk kontinentalsokkel

Selskapet arrangerte et næringslivsseminar i Rio de Janeiro onsdag, med fokus på selskapets planer og strategi for Brasil.

Der brukte blant annet Statoils administrerende direktør, Helge Lund, tiden til å skryte av Petrobras sine oppnåelser.

– Petrobras leder veien innen utviklingen av olje og gass på brasiliansk sokkel. Vi er veldig imponerte over selskapets oppnåelser og vekstplaner fremover. Jeg kan ikke tenke på et annet selskap som har slike vekstplaner, sa Helge Lund.

Investerer 224 milliarder

Petrobras planlegger å investere svimlende 224 milliarder dollar de neste årene. Samtidig har brasilianske myndigheter lagt ned strenge krav til lokalt innhold. Reglene i forbindelse med innkjøp i olje- og gassindustrien har krav om 95 prosent kjøp av brasilianske selskap, og det som kjøpes skal ha 65 prosent brasiliansk opphav. Også i forbindelse med utviklingen av de såkalte pre-salt områdene, har brasilianske myndigheter lagt ned nye krav. Petrobras er påkrevd operatør for alle lisenser, og må ha minimum 30 prosent andel i feltet.

Konferansen i Rio de Janeiro i går ble arrangert i forbindelse med Statoils åpning av Peregrino-feltet, hvor TU var offshore på tirsdag.

Kronprinsen åpnet Peregrino-feltet

Utfordrende

– Alle land har sine utfordringer, og vi må tilpasse oss deres måte å drive virksomhet på, sa Helge Lund til TU under offshoreturen til Peregrino-feltet tirsdag.

Statoil jobber hardt for å få etablert en sikker posisjon på brasiliansk sokkel, i sterk konkurranse fra andre store oljeselskap. Bare for pre-salt områdene er reserveanslaget på hele 50 milliarder fat olje, og det sier seg selv at flere oljeselskap ønsker å få kloen i det sorte gullet.

Fant mer i Peregrino

Teknologisamarbeid

– Statoil er et teknologidrevet selskap, som er drevet av innovasjon. Vi har alltid måtte være i tet for å kunne utvinne de krevende ressursene fra norsk sokkel. Norske myndigheter har hatt strenge krav til oljeselskapene på sokkelen, men det har gjort oss innovative. Det tror jeg Brasil kan dra nytte av i utviklingen av sine olje- og gassressurser, sa Lund.

Stort potensial i Peregrino

Statoil har hatt et teknologisk samarbeid med Petrobras over lengre tid, og benyttet muligheten i går til å signere en intensjonsavtale for videreutvikling av samarbeidet.

Les saken her: Statoil signerte avtale med Petrobras

Åtte letebrønner

Peregrino er et stort prosjekt for Statoil, med et betydelig oppsidepotensial. I tillegg har Statoil planer om å gjennomføre åtte letebrønner de neste 18 månedene, hvorav fem som operatør.

Under seminaret i går fortalte Statoils sjef i Brasil, Kjetil Hove, om selskapets planer i landet.

– Vi har et ønske om å komme opp på et produksjonsnivå på 200.000 fat olje per dag innen 2020. Vi ønsker tre operatørskap innen utvikling og produksjon, samtidig som vi vil bore mellom fire til åtte letebrønner hvert år, sa Hove til forsamlingen.

Til sammenligning har Statoil en forventet daglig produksjon på mellom 1,925 til 1,975 millioner fat oljeekvivalenter på norsk sokkel.

Støtter Statoil

Også olje- og energiminister Ola Borten Moe var til stede under seminaret, og var en god ambassadør for Statoils planer i Brasil.

– Med over 40 års olje- og gassproduksjon fra norsk sokkel har Norge klart å skape en innovativ industri, og jeg vet de har mye å tilby Brasils planer for utviklingen av hydrokarboner. Norsk regjering støtter Statoils strategi i Brasil, sa Borten Moe.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.