OLJE OG GASS

Statoil overfylte drivstofftank

Statoil får forelegg fra Økokrim etter at over 100 kubikk med oljeprodukter rant ut i grunnen under Sjursøya i Oslo. (illustrasjonsfoto)
Statoil får forelegg fra Økokrim etter at over 100 kubikk med oljeprodukter rant ut i grunnen under Sjursøya i Oslo. (illustrasjonsfoto) Bilde: Statoil Norge
Stein Jarle Olsen
29. juni 2010 - 11:33

Økokrim har utstedt et forelegg til Statoil Norge AS og Ekeberg Oljelager DA etter en hendelse på tankanlegget inne i fjellet på Sjursøya i Oslo.

Selskapene får bøter på 800.000 kroner hver etter å ha overfylt en tank ved Statoils anlegg Ekeberg Tank 13. juni i fjor. Statoil eier 25 prosent av Ekeberg Oljelager DA.

Dårlig sikkerhet

Ifølge Økokrim skal overfyllingen ha skjedd som følge av ”manglende sikkerhet og kontroll i forbindelse med bytte av en ventil på en av sisternene i anlegget, kombinert med mangler i vedlikehold og håndtering av anleggets alarmsystem.”

Ved lossing av diesel skal dieselen ha blitt pumpet inn på en sisterne som allerede inneholdt Jet A-1 flydrivstoff. På grunn av overfyllingen skal cirka 100 kubikkmeter eller mer av oljeprodukter ha rent ut av tanken og ned i grunnen under.

– I en lengre periode før utslippet hadde det stadig gått feilalarmer ved anlegget, uten at tilstrekkelige øvelser eller tiltak for å redusere risikoen ved dette var foretatt, skriver Økokrim i en melding.

Til etterretning SJEF: Administrerende direktør Dag Roger Rinde i Statoil Norge sier de tar Økokrims avgjørelse til etterretning.

Til etterretning

Etter deres mening er det særlig skjerpende at hendelser ved slike anlegg har stor risiko for å medføre alvorlige konsekvenser for mennesker, miljø og materiell.

– Vi tar Økokrims avgjørelse til etterretning, og kommer til å sette oss grundig inn i premissene for forelegget, sier administrerende direktør i Statoil Norge, Dag Roger Rinde, i en pressemelding.

Ingen personer kom til skade som følge av hendelsen. Det skjedde heller ingen forurensning av det ytre miljø, opplyser Statoil.

Tiltak

Selskapet har nå iverksatt en rekke forbedringstiltak,, blant annet utbedring av overfyllingsvernet og sikkerhetsbarrierene ved anlegget. De ansatte blir også fulgt opp for å sikre at de har kunnskap om rutiner og dokumentasjon.

– Vi ser alvorlig på denne hendelsen, og har iverksatt flere tiltak som skal utbedre de forholdene vår interne granskning avdekket, sier Rinde.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.